Yuhůův weblog o webu

ve čtvrtek 20. ledna 2005

[a rel=nofollow href=bill] Bill je debil [a]

Až budete příště pomlouvat Billa, můžete na něj v klidu odkázat, aniž by ten odkaz Billovi pomohl. Google oznámil, že si v odkazech kvůli spamu začne všímat atributu rel s hodnotou nofollow (a tyto odkazy bude ignorovat). Je to důležité téma. Zatímco jsem spal, všichni o tom všechno napsali.

Rel="nofollow" nejenom na komentářový spam, Petr Weida:

Místo toho, aby se vyhledávače snažily spam rozpoznat automaticky, rozhodly, že bude lepší zakázat odkazy všechny.

Google chce prosadit rel="nofollow", Pooh:

... nazval bych to vyléváním vaničky i s dítětem. Zkrátka totiž přijdou i zcela legitimní a neškodné odkazy a spammerům je tato aktivita zcela ukradená (nejde jim ve skutečnosti pouze o A HREF odkazy).

Google proti komentářovému spamu, Radek Hulán:

Na první pohled to vypadá jako zajímavé řešení, nicméně, spammeři si z něj stejně nebudou nic dělat, čtenáři si na takovýto link bez problému kliknou...

Milan Kryl zmiňuje zajímavý způsob, jak si přes pokročilé selektory a uživatelský styl nechat v Mozille takto "nesledované" odkazy vizuálně označit. A dále píše:

První vlaštovkou v českých vodách je podpora atributu vyhledávačem Morfeo. Ten již atribut rel s hodnotou nofollow bere v úvahu.

Jirka Bureš cituje (asi z mailu?) Marka Prokopa:

Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby tento atribut plošně použily velké katalogy a zpravodajské weby?

Dovedu si to představit a myslím, že se to stane. Ještě se k tématu asi vrátím, protože odkazování a vyhledávače jsou pro současný web naprosto zásadní věci. Napřed by mě ale zajímalo, jestli to bude opravdu fungovat.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.