Yuhůův weblog o webu

27. 3. 2009

Teorie intrAnetových paradoxů

Paradox vyhledatelnosti:

Typologie intranetů podle směru růstu:

Paradox outsourcingu:

Paradox použitelnosti:

Pradoxů bezpečnosti jsem vymyslel tolik, že by vás to nebavilo číst. I dobrá firemní síť je zevnitř natolik zranitelná (u průměrných firem až legračně), že by na intranet žádné citlivé informace neměly nikdy přijít. Útoky zvenku nejsou tak důležité, tam venku firemní informace nikoho nezajímají.

Závěrečná doporučení od tajtrlíka manažerského

  1. Když informaci nelze najít, jako by neexistovala. Dobře se dají prohledávat pouze intranety, které nepoužívají různé úrovně práv. Doporučuju většinu informací zpřístupnit pro všechny zaměstnance i bez logování.
  2. Intranety rostoucí zdola jsou skoro vždycky lepší. Intranet shora se může vyplácet ve velké firmě, která má stejnorodé zaměstnance a pobočky. Ale i tam je lepší nasadit centrálně něco, co se dříve osvědčilo lokálně.
  3. Outsourcovaný nebo na klíč dělaný intranet se vyplácí pro činnosti, kterými se firma neliší od jiných firem (personalistika, docházka, kniha jízd). Je ale blbost chtít mít v tom systému všechno. Firma, která jiným firmám zavádí intranety, by je měla sama používat.
  4. Každá minuta času kodéra strávená na vylepšování ergonomie klíčových částí intranetů se astronomicky vrátí (ovládání klávesnicí, tabindex, doplňování častých položek, ošetření zavření prohlížeče apod.).

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.