Yuhůův weblog o webu

v pátek 14. května 2004

Jak Caramba nepoužívá Google

Často opakovaným mýtem je, že server Caramba.cz přebírá fulltextové vyhledávání od Google. Pravda je jiná -- Caramba fulltextové vyhledávání vůbec nemá.

Na Sově v síti vyšlo upozornění na graf českých vyhledávačů z dílny Michala Macka. Hezký obrázek přehledně ukazuje, kdo komu dodává jaké výsledky hledání (podobně jako světový graf vyhledávačů, o kterém jsem psal v únoru).

Akorát ta Caramba je tam jaksi navíc. Není to moc významný server, je hodně rozbitý (naposledy jsem tam viděl chybové hlášky z databáze) a zajímavý je na něm pouze katalog (kvality mně neznámé). V Toplistu se mezi významnými odkazovači vůbec neobjevuje (podobně jako třeba Tiscalli, RedBox nebo Volny). A teď jak je to s tím fulltextem:

Google obsahuje program Free Search, který umožňuje nastavit si výsledky vyhledávání ve vlastních barvách a dokonce nad ně přidat svoje logo. Primárně je tato služby určena majitelům stránek, aby si mohli na stránky dát vyhledávání jenom v rámci svého serveru. Přesně tento program využil někdo z Caramby na přebarvení hledání na oranžovo a parazitní formulář upravil tak, že hledá v celém světě nebo jenom v češtině.

Stejný formulář si na stránky můžete dát taky (měl by být i v pravém rohu této stránky), je to práce na pět minut (nejvíce času zabere výběr barev a loga). Caramba si na volitelné logo dala vedle svého názvu text "Fulltextové hledání prostřednictvím Google" a já už nechám na vás, zda to shledáváte etickým.

Jediným českým serverem, který legálně přejímá výsledky hledání z Google.com (a platí za ně), tak zůstává Seznam.cz (tento vztah na výše zmíněném obrázku naopak chybí), třebaže nyní pouze pro jinojazyčná hledání.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com