Yuhůův weblog o webu

v pátek 11. června 2004

Misha o používání title

Objevil jsem ve zdejších komentářích jeden přípsěvek mimo téma. Příspěvky mimo téma zásadně mažu, ale tenhle je tak zajímavý, že si zaslouží samostatný přepis. Dále již plně cituji:

Misha 11.06.2004 13:10 MIMO TÉMA: Prosím prosím prosím, proč se všude rozmohlo používání title a tečkovaného podtržení pro vysvětlování a rozvádění slov? Podle mě to je naprostá zhovadilost, to mám číst s myší (v mém případě touchpadem, což je ještě horší) v ruce a neustále zkoumat, co pod těmi tečkami autor zamýšlel sdělit? Chápu to např jako alternativu pro ABBR, nanejvýš pro vysvětlení cizích pojmů, ale například title u slova zjednodušení, kde se píše že jsou vypuštěny šířky, barvy a okraje, je podle mě nechutná překážka čtení (narážka na článek o tabulkách, edit. pozn. Yuhů).

Nevidím v tom vůbec žádnou výhodu, jen nevýhody:

  1. používání myši pro čtení snižuje přístupnost - klávesami jsem se na to title nedostal.
  2. snižuje to použitelnost textu - neustále se čistý tok textu zadrhává, musím sahat po myši a zkoumat, co tím chtěl autor říct.
  3. při tisku se ta informace ztrácí,
  4. při odtržení externích stylů (alternativní zařízení, uložení pouze HTML) se zase ztratí css podtržení a nedokážu tak zjistit, že bych měl na slovo najet myší.

Prosím, zapřemýšlejte nad tím, zda těmi "vychytávkami" vlastně čtenáře od jinak zajímavého obsahu neodrazujete.

Konec citace.

Budu nad tím přemýšlet. Zatím se mi title a čárkování líbí, protože umožňuje zkracovat text. Související: Závorky nebo bubliny, můj text na podobné téma, který jsem napsal před rokem.

Aktuální reakce: Atribut title - tři strany jedné mince, Jirka Bureš, conBlog,
Má atribut title smysl?, Petr Weida, About weblog.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com