Yuhůův weblog o webu

v neděli 20. června 2004

Fotbal: na tohle je flash

Napadlo mě, že asi nejenom Novinky.cz přinášejí flashové animace gólů z turnaje Euro 2004. Nakonec mě nejvíce zaujaly shockwave animace na BBC.

Diskuse, zda jsou flash či podobné technologie na webu dobré, jsou pravděpodobně nekonečné. V některých oblastech má ale flash jistě své místo -- v reklamě, v zábavě a v některých oblastech zpravodajství.

Flashový tým serveru Novinky.cz (respektive Sport.cz) opět výborně zamakal, a tak se můžete podívat na animace gólů z nynějšího fotbalového turnaje. Mě vrcholový sport normálně nebere, ale tohle se mi líbí. Ve flashi je i rozhraní k on-line přenosům, které zařizuje redakce Práva (pravděpodobně i s přípravou animací). Je na tom skvělé to, jak je to rychle připravené -- prakticky ještě během zápasu.

Konkurenční Idnes.cz připravil také nějaké flashové animace, ale letmým pohledem se mi je nepodařilo objevit. Odkaz jsem našel až z Lacova článku. Animace na Idnesu mi ale zdaleka nepřijdou tak hezké, je to moc rychlé a navíc si umím spustit jenom jeden gól (chybí mi tam tlačítko zpět).

Možná o mně víte, moji milí čtenáři, že mám slabost pro BBC. Nakonec jsem nejlepší světové animace našel právě tam (kupodivu bez protekce). Doporučuji navštívit stránku Virtual Replay. Pozor, chce to instalaci Shockwave 10 od Macromedia, chvilku to trvá, ale nakonec se vyplatí. Postavičky jsou sice trochu schematické, ale nejsou to žádné šachové figurky -- hráče rozpoznáte podle barvy vlasů nebo pleti. Když dostanou gól, dávají si ruce v bok. Můžete si přepínat pohledy kamer nebo zvolit pohled některého hráče (obzvláště doporučuji situace sledovat z hlediska brankářů). Mají tam tak den zpoždění, než to připraví.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com