Yuhůův weblog o webu

ve čtvrtek 22. července 2004

Dokončení výzkumu o pořadí odkazů

Jsou-li v jednom řádku dva odkazy vyzývající k téže akci, uživatelé si vybírají spíše ten druhý. Vyplývá to z dodatečného měření, které jsem si zpracoval v rámci svého výzkumu na téma účinnosti odkazu "klikněte zde". Odkaz s textem "zde" přitom přes mé očekávání zcela propadl.

Možná si pamatujete na zdejší článek Výzkum kliknetě zde, který jsem psal koncem března. Dal jsem tehdy do jedné věty dva odkazy na tentýž zdroj a měřil klikání. Vyšlo mi tehdy, že lidé více klikají na odkaz s textem "klikněte zde" nebo "zde". Následující reakce ostatních bloggerů byly ale nesouhlasné (a jak se nyní ukázalo, zcela oprávněně). Poukazovaly na to, že odkaz s výskytem slova "zde" jsem měl vždy na konci věty. Větší klikanost mohla být způsobena pozicí ve větě, nikoliv textem odkazu. (Psal jsem o tom hned potom: Možná záleží na pořadí slov.)

Pro duben jsem pořadí testovaného textu na hlavní stránce jakpsatweb.cz prohodil takto (oba vedly na stažení archivu):

Zde si můžete celý tento web stáhnout v zipu.

Na některý z odkazů si za duben kliklo 1207 uživatelů. Z toho:

Zatímco v březnových výzkumech bylo klikání na první odkaz věty zastoupeno asi v 16 procentech případů, když jsem v dubnu omezil první odkaz na text "Zde", už si klikly jenom 4 procenta. Nejde asi jenom o délku odkazu, spíše hraje roli to, že slovo "zde" je neinformativní.

porovnání výsledků měření různých vět s dvěma odkazy
měření text 1. odkazu klikání 1. odkazu text 2. odkazu klikání 2. odkazu vzorek
březen a) Stažení celého webu 35 (15%) kliknutím zde 158 (66%) 239
březen b) Celý tento web v zipu 52 (16%) zde 213 (65%) 328
duben Zde 45 (4%) stáhnout v zipu 995 (82%) 1207

(Dopočet do 100% jsou uživatelé kliknuvší na oba odkazy. Na přesné texty březnových měření se laskavě podívejte do toho březnového článku.)

Závěr mi vychází tento:

Omlouvám se, že nepřináším žádný extra nový výzkum, leč pouze doplnění starého. Ale chtělo to doplnit. Ještě zmíním, že jsem to měřil javascriptem stahováním neviditelného obrázku s logováním na serveru CeskyHosting.cz a že jsem na to měření od té doby skoro zapomněl. A teď hurá na stopa, dokud je léto!

Po návratu ze stopování po jihu Čech a Moravy (12 aut) jsem našel hezký Pixyho článek ještě jednou shrnující problematiku.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com