Yuhůův weblog o webu

ve středu 4. srpna 2004

Prezidentovo médium

Václav Klaus svůj osobní názor na jmenování premiéra dal najevo prostřednictvím svých webových stránek. Jde o převratnou věc. Web (potažmo internet) přitom totiž použil jako jediné médium -- žádnou jinou cestou svůj názor přímo neprezentoval.

Nevím, jestli jste si toho článku všimli (nesleduju televizi, a tak nevím, zda si všimla ona). Formální nebo skutečné ukončení vládní krize? ptá se řečnicky prezident v titulku. Každopádně rozhlasová stanice BBC si článku všimla a Václav Moravec stejnou větou začal i svoje Interview BBC. Jde o ukázku přejmutí tématu z moderního média (webu) do média klasického (rozhlas). Deník Právo cituje webový článek na titulní stránce. Je to zatím neobvyklý směr přejímání -- obecná témata jsou obvykle nastolována spíše klasickými médii (a nemusí jít pouze o dnes tak populární agency settings = nastolování umělých témat) a webem přebírána až následně.

Zatímco do poloviny devadesátých let Václav Klaus Internetem spíše pohrdal (dobře si pamatuju jeho výrok, že v běžné knihovně se toho dá najít více než na Internetu, mimochodem tehdy pravdivý), dnes se k webu staví jako k primárnímu a jedinému médiu pro svou subjektivní komunikaci (kterou je zrovna on proslulý). Jde o důležitý posun a precedens. Spíše než o prezidentovi to něco svědčí o webu. Mně osobně se zdá, že web jakožto médium dozrává, přičemž možná nejsem jediný.

(Prosím vážené čtenáře, aby se v případných komentářích drželi mediálního tématu a neutíkali k politice, která je v tomto ohledu trapně irelevantní.)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com