Yuhůův weblog o webu

ve středu 18. srpna 2004

Google snížil cenu akcií

Vstup Google na burzu se potýká s problémy. Následkem je snížení rozpětí uváděcích cen akcií Google z $108 - $135 na $85 - $95.

O jednom z problémů a jeho řešení už jsem psal. Šlo o patentový spor s Yahoo. Osobně považuji mimosoudní vyrovnání vzhledem k brzkému vstupu na burzu za docela dobré řešení, ale třeba Petr Koubský v Respektu si to nemyslí (článek Webová stránka dražší než Sony, číslo 34/04, on-line nedostupný):

Až na poslední chvíli vyřešil (Google) mimosoudním vyrovnáním patentový spor o část vyhledávací technologie, což jej stálo 2,7 milionu akcií a kousek dobré pověsti.

Závažnější ohrožení přišlo z Playboye. Sergey Brin a Lary Page, zakladatelé Google, poskytli časopisu Playboy v dubnu rozhovor, který byl uveřejněný až nyní. Jenomže americké zákony zakazují před vstupem na burzu poskytovat rozhovory, které by mohly investory ovlivnit. Ano, i v Playboyi. Pokud se vám při slově Playboy vybaví pouze "silikonové kopečky", tak to není zcela přesné -- Playboy je relativně seriózní časopis, takže není nic divného, že zpovídá zakladatele Googlu. K rozhovoru se nabízí paralela -- česká verze Playboye asi před dvěma lety také dělala rozhovor i s Ivem Lukačovičem, zakladatelem Seznamu. Seznam ovšem nevstupuje na burzu.

Další formální trable přineslo prý ne zcela korektní vydávání zaměstnaneckých akcií. Větší problémy má ale Google s emisí akcií neformálně -- spousta investorů tvrdí, že cena je nadsazená. Těžko říci. Google je jistě firma perspektivní, ale třeba na BBC je celková odhadovaná kapitalizace Google často srovávána s firmou Ford -- Google by měl podle stanovených cen celkovou hodnotu větší -- a to vzbuzuje rozpaky. Investoři si také stěžují na neobvyklou holandskou dražbu. Jako reakci na tyto ohlasy a nízkou poptávku dnes emitenti snížili zaváděcí cenové rozpětí a celkový objem emise navíc srazili na polovinu. Via TheStreet.com.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com