Yuhůův weblog o webu

v úterý 24. srpna 2004

Další obhajoba programu Frontpage

Víte, jaká je největší slabina programu FronPage? Že je od Microsoftu. To je fór? Ne, myslím to naprosto vážně. Podle mého názoru je FrontPage přes svoji malou popularitu velmi dobrý program. Už jsem o tom několikrát psal (proto to slovo "další" v titulku).

Na Intervalu začal vycházet seriál (asi o editorech) od Daniela Kulhánka. Pod prvním dílem se píše, že "Tato série článků dosud nebyla ukončena". Kdyby to ovšem záleželo na mně, tak bych ji raději ukončil. Článek Editory pro webdesignéry - snadno, rychle, vizuálně má spoustu slabin, nejvíce mě ale zarazila zášť vůči FrontPage:

Problémem tohoto programu není to, že WYSIWYG obsahuje, problémem je jeho výstup. Použijete-li ho pro editaci HTML a bez kontroly ho uložíte, vnese do kódu množství zásadních chyb a problematických konstrukcí. ...

Což je prostě blábol. Občas mi přijde, že ti, kdo o FrontPage píšou, jej viděli naposledy před pěti lety. Tehdy opravdu ten kód nebyl nic moc. Ale opravdu by mě zajímalo, jaké zásadní chyby produkuje dnešní verze, tedy verze 2003? Podle mě žádné, přičemž už třeba verze 2000 na tom taky nebyla zle (co si vzpomínám, tak akorát požírala začáteční a koncová péčka na okraji divu).

Jak tak různě pročítám diskusní fóra a komentáře pod články, když přijde řeč na FrontPage, tak se skoro vždycky vynoří nějaký superexpert a všem vysvětlí, že jsou kreténi a lamy a proč proboha ten strašnej xindl používaj. Asi že je to od Microsoftu. Ano, je pravda, že Microsoft dělá špatný software. Microsoft FrontPage jsem ale koupil rád.

Práce na vytváření jakýchkoli stránek sestává ze dvou docela oddělených činností:

  1. vytváření a kódování designu (myslím jako vzhled)
  2. vytváření a údržba obsahu, zpravidla textů

Psát ve FrontPage dobrý kód grafického rozložení stránek je docela porod, to souhlasím. Ale dá se to. Že se FrontPage mezi software na výrobu webového vzhledu snaží tlačit, je jeho slabina, protože na to prostě nemá (i když už má paralelní kódování, automatické formátování kódu a podobné vychytávky). Na kódování rozložení stránky používám PSPad (a dříve v práci HomeSite), protože tam jde skutečně o kód.

Pokud ale píšu běžný text a v programu nepoužívám různé zoufalé funkce, tak je FrontPage naprostá špička. Zejména v kombinaci s výběrovým menu CSS stylů, s příkazem Vložit stránku nebo s DWT šablonami. Docela mě překvapuje, že (pokud vím) neexistuje jiný dobrý klientský software, který by se specializoval na psaní a údržbu čistého textu ukládaného do HTML (Dreamweaver jsem zkoušel, ale nesedl mi).

Mimochodem -- v komentářích pod kritizovaným článkem doporučuji názor podepsaný nickem geneticy.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com