Yuhůův weblog o webu

ve čtvrtek 2. září 2004

Nepublikujte cizí texty

Filip Rožánek má problém s tím, že jeho texty jsou kopírovány bez toho, aby byl uveden jako autor. Soucítím s ním.

Spousta lidí si na stránky dává různé řetězové dopisy nebo sbírky vtipů, co kolují v poště celým internetem. Ať se to ale vezme z jakékoli strany, tak ten text má nějakého autora. Kdo si text na stránky pověsí, porušuje zákon. Dnes v našich zemích zatím není publikování cizích textů považováno za neslušnost, doufám ale, že se to změní.

Možná si říkáte, co je asi tak španého na tom, že někdo na stránku pověsí fóry, co mu přišly mailem od ségry. Vypadá to nevinně. Když to samé udělá portál, tak už to ale vypadá divně. Porovnejte prosím původní Vietnamštinu pro samouky s malou lekcí vietnamštiny. A dobře se podívejte, kdo je pod ukradeným textem podepsaný. Redaktor nakonec původnímu autorovi nabídnul tři stovky, což je fakticky přiznáním kopírování. Nejde o to, zda Filip Rožánek ten text skutečně napsal (nemám důvod o tom pochybovat). Jde o to, jak drze si u nás kdekdo nalepí na svoje stránky cizí práci.

Dost často dostávám mailem dotazy, za jakých podmínek si autor webu smí zkopírovat něco od někoho jiného. Odpověď je jednoduchá -- jenom, když mu to původní autor dovolí (případně na základě licence). Pokud autora díla neznáte, nesmíte nic publikovat. Druhá otázka: a co všechno je chráněno? Odpověď: skoro úplně všechno. Autorský text, grafika i díla odvozená. Chráněna nejsou fakta, ale jejich interpretace ano. V odpovědích dávám následující radu:

Jenomže to by spousta českých serverů musela zavřít krám, kdyby se tím řídili.

Aktualizace: Malá lekce vietnamštiny byla ze serveru zabava.centrum.cz stažena. Jenom abyste nebyli ochuzeni souvislosti, připomínám, že pod textem tam byl původně podpis "Autor: Redakce zábava.centrum.cz".
Ohledně autorského zákona bych rád z komentářů (děkujeme, SuE) vypíchnul odkaz na článek Povídání o právu autorském od Michala Altaira Valáška.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com