Yuhůův weblog o webu

v pátek 24. září 2004

Lupa rychlostí třesku plesku

Na Lupě nainstalovali nové servery a Tomáš Krause to oslavil článkem Lupa rychlostí blesku. U mě je ale Lupa stejně pomalá jako dříve. Vysvětlím důvody.

Napřed musím zmínit, že nemám nic proti Lupě. Naopak. Poslední dobou je to vedle Pixylophone a Harryho Pottera jediné opravdu hutné čtení na pokračování. Moje rozpaky nad jejím kódem a softwarovým zpracováním už ovšem zmíněným článkem (a zejména jeho titulkem) přetekly. Nechci nikomu kecat do toho, co dělá. Lupa by možná měla jít trochu příkladem, obzvlášť když pouští do světa bleskové titulky.

Hardware je samozřejmě důležitý. Ty desetitisíce by se možná ale daly ušetřit -- mnoha způsoby. Co třeba Lupě odmazat levé menu? Nepamatuju si, že bych si na něj kdy kliknul (a to jsem pravidelný čtenář).

Katastrofa číslo jedna jsou samozřejmě layoutové tabulky. I když jsou tři, zdržují. Sice se prý má přecházet na nový redakční systém, ale už to přecházení nějak moc trvá. Asi před rokem jsme se o tom bavili s Vítkem Dlouhým (s Lupou nemá nic společného). Pamatuju si, že asi za půl dne jen tak mimochodem vytvořil perfektní beztabulkový návrh vzhledově k nerozeznání od živé Lupy. Já vím, zapracovat to do stávajících šablon by bylo pracné.

Prodleva 21 sekund, než se mi objeví první článek, se ale nedá plně vysvětlit tabulkami (prodleva 31 sekund, než se objeví další, tabulka způsobuje). Skutečný problém dělají tři reklamní kódy na začátku stránky volané javascriptem. Mimochodem -- ty kódy do stránky nic nevkládají. Ale čeká se na ně.

Podivnost číslo tři je kešování. Tedy spíše nekešování. Není potřeba na to studovat http a html hlavičky, stačí jednoduchý test:

  1. Otevřete si libovolnou stránku Lupy.
  2. Potom si tutéž stránku po několika sekundách znovu otevřete do jiného okna/tabu téhož prohlížeče.
  3. Načítá se znovu.

Výsledkem je, že se na Lupě doslova bojím na cokoliv kliknout (nejhorší je to zobrazení komentářů, to se dělá formulářovým tlačítkem a nejde to otevírat do nového okna).

Když se už na ty http hlavičky podíváte, tak uvidíte čtvrtý zádrhel. Server se hlásí jako Apache 1.3 na Debianu s mod_gzip. Mod_gzip je dobrá vychytávka umožňující komprimovaný přenos. Když prohlížeč serveru řekne, že to v gzipu zvládne (Accept-Encoding: gzip), správně nastavený server pošle odpověď v gzipu a připojí hlavičku Content-Encoding: gzip. Žádnou takovou hlavičku ale lupní server rychlostí blesku neposílá a data nekomprimuje. Zrovna u toho tabulkového layoutu by se to extrémně hodilo, úspora bývá 70% trafficu, o rychlosti ani nemluvě.

To se mi to tlachá, co? Tak alespoň Lupě přidám pochvalu za používání patkového písma. Mnohem lépe se mi čte.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com