Yuhůův weblog o webu

v sobotu 23. října 2004

Google bomba a robots.txt

(aktualizováno) Je webmaster Bílého domu mamlas? Ano, protože server napadený Google bombou se může problému snadno zbavit přidáním záznamu v souboru robots.txt.

Všichni asi znáte už několik let starý příběh o tom, že když se do Google zadá miserable failure (ostudné selhání), vyjede na prvním místě životopis George Bushe. Napadená stránka přitom klíčová slova miserable ani failure neobsahuje. První pozice je dána tím, jak na stránku útočníci odkazují odkazy s textem "miserable failure".

Možná to Bushovi vyhovuje, nevím. Kdyby ale správci serveru zadali do svého (už tak dost velkého) souboru robots.txt jeden řádek se zákazem Bushova životopisu (a životopis třeba někam přesunuli), tak je Google bomba odvrácena.

V současnosti míří jedna zajímavá google bomba také na životopis Stanislava Grosse. Zkuste si v Google hledat sousloví velký bratr. Pojem "Velký bratr" pochází z frustrujícího Orwelova románu 1984, kde symbolizuje princip všemocného špehování.

Náš současný ministerský předseda si ovšem ve vší úctě zaslouží mnohem větší ostudu než jednu Google bombu. Obklopuje se zločinci a lidmi se škraloupem z komunistického režimu, kteří jsou mu za tu šanci oddaní. Teď na svou stranu táhne policisty, když se jim snaží bezdůvodně přidat. Tak uvidíme, jestli by neměl raději přidat správcům vládního webu.

Aktualizace v neděli večer: napadenou stránku správce vládního serveru smazal. Adresa http://wtd.vlada.cz/scripts/detail.php?id=2339 hlásí not found (via komentáře). To je taky docela progresivní řešení. V úterý večer už stránka ve výsledcích nebyla.

Související články: AdWords jako lék na velkého bratra, Robert Němec, Lupa.cz.
Jsou i lidé, kteří páchají google bomby sami na sebe, lol.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com