Yuhůův weblog o webu

ve čtvrtek 11. listopadu 2004

Nadějí hledání od Microsoftu jsou Windows

Aktualizováno 9:25. Jak už asi víte, Microsoft dnes s velkou slávou spouští beta verzi svého vyhledávače. Nachází se na adrese http://beta.search.msn.com/. V devět hodin ráno středoevropského času (kalifornská půlnoc) tam hodili nový vyhledávač, který okamžitě vykazoval známky přetížení.

screenshot úvodní stránky nového hledání

Podle recenzí a vnějších znaků je hledání Microsoftu srovnatelné s Googlem nebo s Yahoo. Podrobnější srovnání by možná ukázalo rozdíly, ale myslím, že to nyní nemá cenu studovat. Pro český svět vyhledávačů (který sleduji primárně) totiž toto hledání nebude mít větší význam. Toplist například uvádí jedno procento prvních referrerů z domény msn.com, což je pro srovnání asi padesátkrát méně, než má Seznam. Mezi důvody menšího zastoupení MSN u nás patří možná to, že nepodporuje hledání v češtině (patrno z pokročilého vyhledávání).

Celosvětově ovšem může jít o událost. Google používá 40% lidí, Yahoo a MSN po třiceti (nejde o podíl na trhu, ale o zásah uživatelů). Plus mínus. Domnívám se, že hledání Microsoftu může posílit pouze po zabudování do prohlížeče nebo do operačního systému. Spoustě lidí je totiž podle všeho jedno, jak vlastně vyhledávají.

Před chvílí například o novém hledání mluvil na BBC šéfredaktor softwarových novin Ivo Minařík. Vyslovil názor, že se Microsoft prosadí pomocí 80% podílu na trhu internetových vyhledávačů. "Vyhledávačů?," zeptal se redaktor. "Prohledávačů," opravil se Ivo Minařík. Samozřejmě mluvili o prohlížečích. Nejde o to, že se spletli. Jde o to, jak vágně jsou detaily technologií lidmi vnímány.

Podle šéfredaktora softwarovek (a já si to myslím také) zapracuje Microsoft hledání do dalších verzí svých prohlížečů a zejména do operačního systému. Bude sice čelit antimonopolním žalobám, ale může si je dovolit je prohrát:

"Scénář je pokaždé stejný. Zahrne do svého portfolia produkt, je zažalován, ale vesele to používá nadále a získává trh. To může trvat léta. A léta jsou na poli internetových technologií jako věčnost" (Ivo Minařík na BBC, volný přepis poslechu.)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com