Yuhůův weblog o webu

v pátek 19. listopadu 2004

Kde hledám knihy

Už asi čtyři roky hledám knížky v téměř neznámém českém systému MVS. MVS znamená Meziknihovní výpůjční služba. Nejsou to nic moc stránky, ale jsou pro mě fantasticky užitečné. Na MVS jsem si vzpomněl v souvislosti s novou službu Google Scholar, která prohledává vědecké texty a skripta (info na Kryl Blogu).

Normálně když potřebuju nějakou zajímavou českou knížku, tak si ji najdu v knihovně ve Slaném a skočím si pro ni během deseti minut. Zejména se mi vyplácí hledání podle klíčových slov. Možná to děláte taky tak, každá větší knihovna dneska on-line katalog má.

MVS

Některé věci ale ve Slaném nemají, nebo nevím přesně, jak se ta konkrétní kniha jmenuje. V tu chvíli nažhavuji MVS. To je služba, která hledá knihy asi ve všech českých on-line knihovnických katalozích. Výhodou takového hledání je, že se najdou všechny varianty, překlepy a netušené zdroje různých vydání (dobré zejména na skripta či stará vydání poezie). Zajímavostí je, že po odeslání dotazu musíte chvíli počkat, než server vyhledá záznamy ve všech knihovnách, a pak ručně kliknout na tlačítko Přerušit. Vypíše se abecední seznam nalezených knih.

Mně osobně takový seznam většinou stačí, ale knihovníci používají aplikaci na takzvanou Meziknihovní výpůjční službu. Když přijdete do jakékoliv knihovny a zažádáte o knihu, kterou ve fondu nemají, tak vám ji do několika dnů prostřednictvím této služby přes MVS seženou z jiné knihovny. Platí se za to jenom sranda-poplatek 35 korun a máte knížku na měsíc.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com