Yuhůův weblog o webu

v pátek 26. listopadu 2004

Google aktualizuje zpětné odkazy

V Google se můžete podívat na výpis všech důležitých stránek, které odkazují na dané URL. Google to bere ze svého indexu zpětných odkazů. Tento index se v těchto dnech v Google po delší době zásadně aktualizuje. Mělo by to mít vliv na řazení výsledků vyhledávání.

Zpětné odkazy mířící na určité URL můžete z Google dostat dotazem link:http://www.priklad.cz/soubor.html nebo z pokročilého vyhledávání Google (položka "najít stránky, které odkazují na tuto stránku"). Ve výpisu (příklad) se pak neukazují všechny odkazující stránky, ale pouze ty důležitější (bráno patrně podle velikosti PageRanku).

Rozdílů v počtu a podobě zpětných odkazů na různých datacentrech jsem si všimnul dnes ráno. Podle jedné diskuse na webmasterworld běží aktulizace už od středy. Změna indexu patrně souvisí s americkými Svátky díkuvzdání, které se ve vyhledávačích vyznačují příjemně nízkým počtem hledání (index v těchto dnech prohazuje mj. také Yahoo). Aktalizace může souviset i s nedávným zvětšením vyhledávácího indexu Google.

K čemu to je

Názory na význam databáze linků (jak indexu zpětných odkazů říkám) se docela různí. Jedna teorie tvrdí, že to je prostě služba Googlu uživatelům, druhý extrém říká, že se databáze linků úzce účastní řazení výsledků vyhledávání. Z výše odkazované diskuse vyplývá, že někteří lidé vidí ve výsledcích změny. Pár změn vidím také, ale těžko říci, zda to s databází linků souvisí přímo či zda se v Googlu změnilo i něco jiného.

Osobně sázím spíše na důležitost databáze podobných stránek (operátor related, též odkaz "Podobné stránky" u každého výsledku), která se zrovna aktualizuje také. Obecně se soudí, že čím více stránek na moji stránku odkazuje a čím více stránek má moji ve svých podobných stránkách, tím jsem na tom lépe.

Příklady:

Důvody, proč má Jyxo v tomto příkladu o tolik více výsledků, jsou dva. Jednak má ohledně českých stránek větší index (o tom už jsem psal), jednak Google nevypisuje všechny odkazující stránky, ale pouze ty, které považuje za důležité.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com