Yuhůův weblog o webu

ve středu 1. prosince 2004

Internet Trading: proklik za 1417 Kč

Prodejci placených odkazů na portálech běžně odhadují míru prokliku na 10% a konverzní poměr na 20%. Vyplývá to z odpovědi Milana Hronce na mou otázku v on-line rozhovoru na serveru Ihned.cz. Podle mých znalostí je ta dvacítka totální blbost.

V "on-line rozhovoru" odpovídali ředitelé firmy Internet Trading Milan Hronec a Petr Tanner. Internet Trading se zaměřuje na prodej reklamy na portálech. V současné době se drží zejména na Centrum.cz, v minulosti spolupracovali se Seznamem. Současnou podobu a kalkulaci cen placených odkazů jak na Centru, tak na Seznamu definoval právě Internet Trading.

Pokud si odpovědi v rozhovoru pročtete, pochopíte něco z jejich prodejní politiky. Pro mě to třeba bylo zajímavé čtení, i když zpravidla odpovídali na něco jiného, než jak zněl dotaz. Malý citát:

jan: Kolik unikátních přístupů na web za den na českém internetu je již zajímavých pro reklamu?
p. Hronec: Pokud se ptáte jaké servery jsou zajímavé pro naší firmu z hlediska zastupování, tak je pro nás důležité, aby objem inzerce, který jsme schopni na daném serveru realizovat, byl minimálně 50 tisíc Kč měsíčně. ...

Ačkoli chovám ke společnosti Internet Trading veškerou úctu, jejich politika prodeje internetové reklamy mi bytostně vadí a myslím, že je krajně nešťastná. Zakládá se na produktech, u kterých se ceny a vlastnosti zjednodušeně řečeno odvozují nikoli od poptávky inzerentů, ale pouze od nabídky portálů. Zájemce odkazuji na článek Martina Kopty České portály nestojí o peníze z PPC na Lupě nebo na zdejší zápisek na stejné téma. Další problém je, že prodejci této reklamy jsou ještě větší šarlatáni než já. Například údaje o účinnosti si běžně cucají z prstu.

Konverze se neměří

V internetové reklamě hraje klíčovou roli možnost sledování účinnosti. Lze sledovat nejenom shlédnutí nebo prokliky, ale také konverze. Konverzí se označuje situace, kdy si návštěvník po prokliknutí z rekamy něco koupí (nebo se obecně řečeno stává zákazníkem). Dá se to měřit různými způsoby, například analýzou logů nebo elegantně pomocí cookies a neviditelné tečky. Protože si ale čeští inzerenti tuto možnost měření ještě neuvědomují, nemají velcí hráči v internetové reklamě žádný zájem měření konverzí skutečně nabízet. Mohlo by se totiž ukázat, co všechno nefunguje.

Když jsem se v rozhovoru (ještě jednou odkaz) na měření konverzí zeptal, dostal jsem vyhýbavou odpověď. Ale zajímavou. Cituji druhou část odpovědi:

... Například textový odkaz na sousloví "automatické převodovky" má návštěvnost u nás 40 zobrazení za měsíc a klient za tento textový odkaz bez problémů zaplatí 17 tisíc Kč za tři měsíce, protože se zabývá opravou automatických převodovek na luxusních vozech. Obecně je účinnost přednostních textových odkazů cca. 10% a dá se očekávat, že 20% uživatelů, kteří přes placený odkaz vstoupí na klientovy stránky ho osloví s poptávkou... (Milan Hronec)

Obvyklý konverzní poměr uživatelů přicházejících z vyhledávačů je kolem 1 až 5 procent, často i méně. Ta dvacítka je hrubý výstřel od boku a zbožné přání. Když si přepočítám ceny, tak klient takto získá za tři měsíce dvanáct prokliků, jeden za cenu 1417 korun.

Milan Hronec ve čtvrtek změnil text citované odpovědi. Nyní už udává příklad přednostního zápisu na slovo "okna", u kterého vychází proklik na 6 korun. Potud v pořádku. Okna si ale koupit nemůžete, jsou vyprodaná.

A ještě jeden citát z rozhovoru:

... Google jsme z naší nabídky byli nuceni vyřadit, protože tento portál odmítá spolupráci s agenturami, a pokud byste realizovali kampaň přes naší firmu, vyšla by vás podstatně dráž než, když si kampaň zadáte sami. Nechtěli jsme jít cestou některých firem, které vám nastaví cenu za proklik na polovinu toho, co vám v praxi naúčtují. (Ing. Petr Tanner)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com