Yuhůův weblog o webu

ve středu 15. prosince 2004

Google se pouští do knihoven

Google oznámil, že má v úmyslu naskenovat statisíce knih z některých amerických univerzitních knihoven a nabízet jejich text hledajícím uživatelům.

Když jsem před čtyřmi lety míval na civilce službu ve studovně, všímal jsem si, že mnoho dotazů, se kterými návštěvnice knihovny přicházely, není řešitelných prostřednictvím internetových vyhledávačů. Tehdy jsem si nad žalostným stavem knihovních rejstříků uvědomoval, jak by bylo skvělé, kdyby na webu byly všechny knihy. Možná to není úplná sci-fi.

Loni na podzim Google rozjel program Google Print. Současné prohlášení o scanování knihoven je v zásadě pouze rozšířením tohoto programu.

Jak funguje Google Print (zatím pouze pro anglické knihy):

  1. Vydavatel vydá knihu
  2. pošle ji do Googlu na oskenování
  3. v Google ji oskenují a zařadí do indexu.
  4. Jakmile uživatel hledá něco, co s knihou souvisí, je zobrazen úryvek z knihy.

Aby se nedaly tímto způsobem knihy vysosávat nebo aby se neporušovala autorská práva, zobrazí se uživateli pouze úryvky nebo omezený počet stránek (rozsah zobrazitelnosti si nastaví vydavatel). Stránka s úryvky knihy zároveň obsahuje:

Podívejte se na další informace o Google Print, další informace o současné snaze o skenování knihoven (oboje anglicky).

Konkrétní obchodní model skenování knihoven zatím netuším, ale možná jde pouze o službu uživatelům. Když si teď čtu googláckou tiskovku, tak vidím, že Lary Page to kdysi viděl podobně jako já:

Ještě předtím, než jsme začali s Googlem, jsme snili o tom, že by se ta neuvěřitelná šíře informací, kterou knihovníci tak pečlivě organizují, dala prohledávat online. ... Posláním Googlu je uspořádání a zpřístupnění všech světových informací a jsme moc rádi, že při uvádění této naší vize do praxe můžeme spolupracovat s knihovnami. (Lary Page, spoluzakladatel Google)

Související: Kde hledám knihy, Google se pustil do knih, Prezidentovo médium (vše tento blog), Vyhledávač pro vědce, Google Scholar (Kryl Blog), Google Library (anglicky)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com