Yuhůův weblog o webu

Jste na stránce z archivu.

v pondělí 30. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Google nevidí id

Lukin na Letem světem hořekuje nad dominantním postavením ne úplně dokonalého vyhledávače Google. Marek Prokop totiž poukázal na dvě nově známá pravidla URL pro Google:

  1. Google většinou vůbec neindexuje stránky, které mají v adrese parametr jménem id. Např. tedy dokument na adrese http://cokoliv.cz/?id=1234 by Google pravděpodobně přešel bez povšimnutí. To je dost síla.
  2. Podtržítko v adrese nechápe Google jako oddělování slov. To je trochu menší problém, jelikož málokdo optimalizuje adresy dokumentů a v adresách používá podtržítko (jako třeba já na jakpsatweb.cz; smůla).

Tato nová "pravidla" jsou dobrou ukázkou toho, jak celá diskutovaná problematika optimalizace pro vyhledávače je spíše uměním než vědou. A že to nikdo pořádně nezkoumá. Když se totiž podíváte na výsledky vyhledávání na nějakém serveru, který ídéčka používá, je na první pohled něco špatně. K odhalení neindexování ídéček přitom vedla jedna malá zmínka zaměstnance Google, který je znám pod nickem GoogleGuy:

"id=" usually marks a session id, so if you can rename that I would.

Volně přeloženo: ""id=" obvykle znamená session-id, takže jestli to můžeš přejmenovat, tak bych to přejmenoval." Což například Interval.cz dnes udělal, protože tamní články s id identifikující číslo článku prostě nešly najít. Na druhou stranu myslím, že v září Interval zaznamená dvoj- až trojnásobné zvýšení návštěvnosti (a nebude to pouze sezónní jev), Google si ho totiž najde. Podobná úprava čeká spoustu dalších serverů, namátkou zmíním např. pooh.cz.

Oproti tomu podtržítko v url není takový problém, protože pak Google jenom špatně chápe hranice slov. Pak blbě prohledává url. Což v českém prostředí bez diakritiky stejně moc nevadí. Navíc url není pro pozici ve vyhledávání zas tak podstatná.

Poznámka po roce: Google už parametr id vidí.

trvalĂ˝ odkaz

Výbuch blogů

Jsem rád, že to nemusím psát já, napsal to za mě Marigold. Příspěvek Panika na blogerské kurze chápu jako nepřímou reakci na Dakmarsterův žalozpěv, že bloggeři už nejsou elita. Objevil se totiž blogovací nástroj pro širokou veřejnost na blog.lide.cz. Nevidím to jako problém.

Marigold přidává zajímavý postřeh, kolem kterého se myslím bude točit další vývoj weblogů:

Pokud by něco české blogerské scéně prospělo, pak ne neumožnění novým blogerům nástup na scénu, ale vytvoření pevné hierarchie a nomenklatury pro příspěvky, aby bylo možné nechat si na Blogportálu vypsat pouze přízpěvky na téma počítače nebo politika či sex a nebylo nutné prodírat se hromadou přízpěvků na témata, která vás nezajímají. (Patrik Zandl, Marigold.cz)

v sobotu 28. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Obrázkový kurzor

Na IVT logu jsem si poprvé všimnul pěkného praktického použití obrázkového kurzoru deklarovaného přes styl. Autor dj Padák použil konstrukci
html, body {cursor: url('cursor.cur')},
kde to cursor.cur je jméno souboru s kurzorem. Na stránce se potom namísto běžného kurzoru objevuje obrázek. Už strašně dlouho jsem chtěl na tuhle vlastnost udělat návod, ale jsem na to hrozně línej.

Na IVT log jsem původně šel přečíst si o standardních zápisech data a času. Je to docela hezky zpracovaný přehled časových formátů, ale asi že už je dnes pozdě, takže mi moc není jasné, kdy to jak použít. Je to moc teoretické. Odkaz sem dávám, protože vím, že se mi to někdy bude hodit.

Reakce: na Conblogu je drobné doplnění a pár varujících připomínek, které vítám a souhlasím s nimi.

ve čtvrtek 26. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Inspirativní šablona

Další zajímavou šablonu pro EasyBlog (program, který používám na psaní blogu) udělal Vít Dlouhý. Ukazuje se, že různé sešitové a obrázkové layouty se pro dnešní prohlížeče dají dělat prostým zapojením kaskádových stylů bez použití tabulek, skriptů a proprietálních konstrukcí.

ve středu 25. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Šťouchání do Sovy 3/3

Hlavní stránka Sovy v síti má zastaralý obsah. Celá se věnuje e-zinu, který už déle než půl roku nevychází.

Těžiště výborného projektu Sova v síti se zcela přesunulo do weblogu. Na hlavní stránku by se podle mého názoru mohl přesunout archiv e-zinu. Ještě lepší by bylo dát tam jenom dva odkazy -- na weblog a na archiv e-zinu. Nic víc.

Související články: Novinky a zdůrazněný obsah, Starý obsah - špatný obsah (oboje weblog Sovy v síti). Šťouchání do Sovy: klikací logo, zvětšovací písmo (oboje tento weblog)

Reakce a souvislosti: Diví se Yuhů jen "na oko" ? (Techblog), Počtvrté šťoucháme do Sovy (Bart na Letem světem)

trvalĂ˝ odkaz

Blogy pro BFU

Ano, blogovací systém blog.lide.cz byl vytvořen spíše pro primitivní uživatele. Krásný přehled nejpříšernějších blogů na lide.cz a na bloguje.cz udělal Elka.

trvalĂ˝ odkaz

XHTML česky

Český překlad W3C doporučení pro jazyk XMTML 1.0 je na adrese http://www.zralog.cz/translate/TR/REC-xhtml1-20020801/Overview.html. Odkaz jsem našel v DagBlogu.

v úterý 24. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Není nic jednoduššího!

Z počítačových návodů často dostávám vyrážku. Třeba dneska jsem četl na jednom webu, který raději neodkazuji: "Chcete si udělat vlastní www stránky? Není nic jednoduššího! "

Celá esej o počítačových návodech.

trvalĂ˝ odkaz

Jak čtenář přichází o čtení

Měl jsem napsanej příspěvek o Google na šest odstavců, jenomže ten méněcenný operační systém, který mám na noťasu, najednou spadnul a je to fuč. Fakt nemám náladu psát to znova. Asi budu příspěvky psát napřed v Notepadu, sejvovat a teprve potom je zkopíruju do EasyBlogu.

v neděli 22. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Architektura vyhledávačů

Anotace článků Karla Pánka o vyhledávačích. Články vycházely v roce 2002 na Lupě.cz pod označením Jehla v kupce sena.

Celý text anotací o vyhledávačích.

ve čtvrtek 19. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Cygwin

Pů upozorňuje na existenci Cygwinu a já s ním souhlasím v tom, že je to sbírka programů hodná odzkoušení. Na první pohled vypadá jenom jako konzole, ale zvládá na Windowsech nasimulovat všechny základní funkce Unixu/Linuxu. Je fakt, že Cygwin občas dělá divné věci, ale to zas tolik nevadí. Stahujte z mirorrů.

Doplněno: návod na instalaci.

trvalĂ˝ odkaz

Golden HTML editor

Možná se mi budete smát, že už ten program dlouho znáte. Já jsem o něm věděl, ale že je fakt zajímavý, jsem zjistil až dneska. Prostě jsem si ho zkusil nainstalovat a ono je to skoro to samé, co HomeSite (akorát to není software za $90 jako HS, ale postcardware, tedy program za pohlednici).

Golden HTML editor se dá stáhnout ze stránek http://www.oknet.cz/lide/pavelp/ghe/. Pokud rádi píšete kód a nechce se vám utrácet, pak je Golden HTML editor vedle EasyPadu nebo PSPadu další perfektní české řešení.

v úterý 17. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Jak vypadnout z Google

Stačí změnit adresu stránek a je to. Po dvou měsících pomalu staré stránky mizí z výsledků a nové se objevují hluboko propadlé. To nebyl záměr.

Mnozí asi víte, že jsem měl stránky Jak psát web dlouho na adrese http://dusan.pc-slany.cz/internet/ , což je adresa vpravdě šílená. Dlouho jsem přestěhování na rozumější adresu odkládal, právě protože jsem nechtěl vypadnout z vyhledávačů. Ve chvíli, kdy jsem protnul hranici pěti set unikátních uživatelů za den a Google toolbar ukazoval u PageRanku šestku, jsem začal o vlastní doméně vážně uvažovat. Hledal jsem mechanismus, jak pozici ve vyhledávačích přenést na novou doménu.

Jedinou radou bylo přesměrování stránek na straně serveru -- 301 moved permanently. 12. dubna se to stalo. Všechno z adresáře http://dusan.pc-slany.cz/internet/ přesměroval správce našeho serveru na adresu http://www.jakpsatweb.cz/. Pak jsem sledoval Google a modlil se.

Google dlouho vracel výsledky jako předtím, směrované na starou doménu. Vydžel to i přes asi historicky největší Google Dance jménem Dominik, který probíhal v květnu. Před Dominikem ukazovala nová doména na toolbaru neznámý page rank, po Dominikovi nulu. Důležité ale je, že v tomto mezidobí se ve výsledcích objevovaly výsledky i ze staré i z nové domény, ačkoli stará je přesměrovaná. Vyvodil jsem z toho, že Google naprosto ignoruje přesměrování na straně serveru 301 moved permanently a chápe to jako dva zcela jiné weby. Google stále vracel výsledky na starou doménu jako důležitější, takže třeba na hledání slova "CSS" v češtině jsem měl stále první místo, takže návštěvníci chodili a já byl docela v klidu. Až do dneška.

Už asi dva dny běží Esmeralda, další Google Dance. Stránkám Jak psát web sice přisoudila page rank 4, ale ve výsledcích jsem na každou optimalizovanou frázi nejlépe ve druhé desítce výsledků. Doufám, že se časem vyhrabu někam výše (děkuji všem, kdo na mě odkazují). Z toho ale vyvozuji doporučení:

Pokud musíte stránky s dobrým umístěním ve vyhledávačích přesouvat na nějakou novou adresu a záleží na tom, aby byly k nalezení, zvolte nějakou měkčí formu přesměrování než moved permanently. Osobně bych tam dal asi odkaz, javascript nebo meta refresh.

Důležité doplnění: během několika dnů jsem se do výsledků vrátil. Doporučuji 301 moved permanently. Více v příspěvku Jak zmatkovat nad Googlem.

trvalĂ˝ odkaz

Zajímavé články

Jan Kuneš ve článku Atlas.cz testovaný na lidech (Živě) píše něco málo o tom, jak použil Atlas uživatelské testování pro vývoj služeb a hlavní stránky. Škoda jen, že neuvedl přesnější zdroj než pouze "podle zástupců Atlasu" nebo "podle Alexandry Gjurićové".

Stránkám "MSIE only" je odzvoněno, píše Pixy v blogu. Opírá se o skutečnost, že MSIE 5 pro Mac se nebude dále vyvíjet. Uživatel Macu tak na svém počítači Explorer v budoucnu vůbec nemusí mít. Je to dobře napsané, pouze bych si dovolil upozornit, že to není nic nového. Pro Linux MSIE neexistoval nikdy, takže "MSIE only" řešení byly v zásadě špatné vždy. Teď budou jenom trochu více.

v pondělí 16. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Návrat ke kořenům

weblog je po formální stránce triviální. Přesně to z něj činí zbraň těžkého kalibru (Marek Prokop, Lupa)

Ve článku Weblog marketing Marek znovu probírá důvody, proč jsou weblogy tak populární a nově píše o tom, jak se toho dá použít i v profesním světě. (Odkaz jsem našel na Conblogu.)

Pamatuji si na první vlnu zájmu o webové stránky. Kdo s tím přišel do styku, byl uchvácený, protože stránky se daly

Časem se na web vrhla komerce a všichni známe, jak vypadají "designované" stránky, na kterých není žádný zajímavý obsah. Všichni si mysleli, že tím směrem se web bude ubírat dál. Kdo před dvěma lety neměl dynamicky generovaný a animovaný obsah, byl za hlupáka. Nikdo na nikoho neodkazoval, protože by mu to ubralo zákazníky. Stránky se chtěly podobat spíš programům než textům.

Ale to už jsme všichni probrali mockrát. Když dnes pozoruji rozmach weblogů, tak si fakt myslím, že jde o návrat ke kořenům. Máš informaci? Šup s ní na web. Je to texťák, čte se to jako texťák. Úspěšné, protože snadné.

trvalĂ˝ odkaz

Přeložme "site"

Skupinu stránek, které k sobě patří, neumím jednoznačně česky pojmenovat. Z angličtiny znám slovo site, čteno sajt. Hodil by se mi český ekvivalent vyjadřující podobnou adresu, podobný vzhled a podobnou funkci stránek dělaných v jednom balíčku.

Mluvívám o tom jako o "webu", ale to zdaleka nevystihuje přesně tu ohraničenost, neb tu máme i ten web široký světový. Píšu o tom jako o "serveru", což se blbě plete se serverem hardwarovým i softwarovým. Když použiju termín "doména", je to zase mimo. Zatím nejlepší srozumitelnost dosahuji vyjádřením "ty stránky", což je zase ubohé.

Nepřišel jsem na chuť ani poangličtěnému "sajt", anglicky psané "site" je zase v českém kontextu nesrozumitelné. Možná je čas na úplně nové slovo. Nebo to pojmenovat nějakým slovem starým (ne však tak pochybně jako třeba "klubko" nebo dokonce "hnízdo"). Poradíte? Napište mi.

ve středu 11. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

"Vidím v 160x120"

Mezi uživateli internetu jsou i lidé, kterým zrak chybí úplně nebo jim ho už moc nezbývá - ve slepecké komunitě zvaní zbytkaři. Tomáš Valůšek zareagoval na můj neúplný přehled možnosti zvětšování písma a napsal zajímavý komentář, který zde rád publikuji:

Další způsob zvětšení písma v MSIE

Zbytkaři jsou web designéry v podstatě nucení využít následující způsob zvětšování textu - přikázat prohlížeči, aby ignoroval velikosti písem definované na stránce (Nástroje > Možnosti internetu, karta Obecné, tlačítko Usnadnění).

V této souvislosti ovšem vstupuje do hry další chyba prohlížeče - při výše zmíněném nastavení sice kašle na velikost písma, ale nekašle na line-height, takže dost často dochází k překrývání řádků stavěných na menší písmo, než mám nastavené. To řeší uživatelský CSS tohoto znění:

@media screen {
* {line-height:1.2em!important}
}

Toto nastavení pomůže v 98% případů. Vyskytne-li se však problém s pevnou velikostí obklopujícího prvku (nejčastěji buňky tabulky), bývá text pro změnu useknut. Naštěstí jde obvykle o různá navigační menu, která se občas dají skousnout i tak.

Jen bych připomněl, že pro lidi nevidomé či se zbytkem zraku je internet daleko důležitějším zdrojem informací než pro většinu ostatních lidí, neboť jim umožňuje dostat se k věcem, jež by jinak museli získávat prostřednictvím ochotných předčitatelů.

Tomáš Valůšek, tvalusek@vs.inext.cz

v pondělí 9. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Kódovaný javascript

Na stránkách www.netcross.cz je kódovaný javascript, který stáhne iframe, který stáhne applet, který v Exploreru bez varování přenastaví domovskou stránku.

Celý článek o kódování javascriptu (to přenastavování domovské stránky ale dělá java applet).

v neděli 8. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Generátor designů

Přes Potápníka jsem se dostal na generátor designů StrangeBannana. Klikal jsem asi deset minut :-) Je to sranda i poučení.

trvalĂ˝ odkaz

Sova zvětšovací

Sova v síti upravila stylopis a její písmo je v Exploreru zvětšovací.

Celý článek o zvětšování písma.

v sobotu 7. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Kuchařka českých písem

Úplně zapomeňte na písma WIN+CE (např. "Arial CE", "Verdana CE" atd.). Ukázalo se, že působí víc škody než užitku.

Pixy vydal finální řešení s otazníkem, kde probírá aktualizované výsledky testů českých písem. Kdysi jsem se tím také chtěl zabývat, ale nyní jsem šťastný, že už to někdo udělal :-) Objevuje se příjemný trend zjednodušování, nyní Pixy v odstavci "typické sady písem" doporučuje jednodušší zápisy než dříve.

trvalĂ˝ odkaz

Jak jsem přestřelil

Když jsem se pokoušel předpovědět Půovu reakci na Nový seznam, byl jsem mimo. Už to dělat nebudu. Příspěvek Mýtus kvality seznamu dostává na prdel (Daniel Dočekal, Pooh.cz) odkazuje na kritický článek o Novém seznamu a dodává:

Proti barvám nemám vůbec nic a jestli jsou někde screenshoty? Je mi to uplně jedno.

ve čtvrtek 5. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Fakt divné smajlíky

Mějme syntaxi

zip[-3:] + ' ' + zip[:-3]

Vyberte, co to znamená

  1. fakt divné smajlíky
  2. šablona pro strojovou výrobu zipů
  3. pythonovské oddělení číslic poštovního směrovacího čísla

trvalĂ˝ odkaz

České články

E-learning - praktické použití weblogů, David Bureš, DigiWeb.

Tajné funkce Toplistu, Pavel Francírek, Franciho blog.

Google PageRank - slavný trik velkého kouzelníka, Martin Kopta, Lupa.cz.

Co se děje s portálovými katalogy, tentýž Martin Kopta, tentýž DigiWeb.

ve středu 4. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Šťouchání do Sovy 2/3

Sova v síti nedovoluje čtenářům s Inernet Explorerem pohodlné zvětšení písma. Za deset minut dojede autobus do Slaného, tak to využiju na další díl našeho seriálu :-)

Celý článek o zvětšovnání písma - Šťouchání do Sovy 2.

trvalĂ˝ odkaz

Závěr ve velkém stylu

Ne, že bych weblog Vosu na jazyku měl kdovíjak rád a pravidelně četl. Ale způsob, kterým zakončila existenci, je působivý.

v úterý 3. června 2003

trvalĂ˝ odkaz

Konec Exploreru?

Plyšák mě upozornil na zajímavý článek o dalším vývoji Internet Exploreru, resp. o jeho dalším nevývoji. Marek Trefný na Technetu píše o novém operačním systému Longhorn a jeho souvislosti s Explorerem. Vím, že už o tomto tématu byla zmínka na Sově, ale nestihl jsem si to přečíst, tak až teď.

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, nick Yuhů. Pište mi na janovsky@gmail.com