Yuhůův weblog o webu

Jste na stránce z archivu.

ve čtvrtek 21. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Jak psát iso na Windows

Různé způsoby, jakými lze na OS windows psát v kódování iso-8859-2.

v úterý 19. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Celkové statistiky Toplistu

Autor Toplistu Pavel Francírek (Franci) zveřejnil některé souhrnné statistiky celého Toplistu.

Statistika obsahuje tři tabulky. Vše se točí kolem tematických kategorií Toplistu, kterých je v Toplistu asi 40 (např. ekonomika, sport, warez apod.). V první tabulce je v jednotlivých kategoriích rozebrán podíl prohlížečů, v druhé podíl operačních systémů. To všechno za jeden den (myslím, že vždy včerejšek, nejsem si jistý). Třetí tabulka ukazuje návštevnost za den procentuálně k celému týdnu, opět podle kategorií (počítáno z minulého týdne).

Nejdůležitějším údajem jsou rozhodně procenta prohlížečů. Z jiných statistik jsou známé poměry dnešních prohlížečů, nikoli však tak přesně a podle kategorií. Škoda, že je to jenom za jeden den (takže zatížené neodhadnutelnou chybou). Asi není překvapení, že zcela suverénně vyhrává Internet Explorer 6 (asi 65%), následován verzemi IE 5.0 (asi 18%) a IE 5.5 (asi 13%). Mozilla (uváděná jako Gecko) má asi 3%. IE 4 se točí kolem 1%. Přesná průměrná čísla se získat nedají, protože chybějí údaje o absolutní návštěvnosti kategorií.

O to jsou zajímavější porovnání rozdělení prohlížečů v kategoriích. Provozovatel konkrétného webu si může vybrat svoji kategorii a vidí, jaké má asi klienty. Zatímco například kategorii weblogy navštěvuje Mozillou (Gecko) asi 12% čtenářů, weby státní správy nebo rádií vidí v Mozille sotva procento uživatelů.

Statistika dnů v týdnu v jiných statistikách ukazuje pokles návštěvnosti o víkendu zhruba na polovinu. Ze statistik Toplistu ale vyplývá, že čtyři kategorie o víkendu nezaznamenávají výraznější pokles -- warez, počítačové hry, erotika a film. Naopak ekonomika a státní správa klesá o víkendu pod čtvrtinovou návštěvnost -- výbuch návštěvnosti zaznamenávají v pondělí.

Spoustu věcí jsem vykoukal z grafů, které jsem si narychlo udělal. Můžete si je stáhnout: toplist_global.xls.zip. Ale bacha, je to zazipované a v Excelu, to abyste si s tím mohli hrát (asi 25kB).

V tom souboru je i jedna perlička: když jsem si počítal vzájemný korelační koeficient prohlížečů v kategoriích, vyšlo mi, že uživatelé Mozilly (Gecko) a Opery 7 navštěvují s pravděpodobností asi 85% stejně zaměřené weby. Ještě to musím časem zkontrolovat na datech z jiných dnů.

Marek Prokop správně upozorňuje, že na stránce se statistikou není popsána metodika sběru a zpracování dat.

v pondělí 18. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Jyxo toolbar a JyxoRank

Do prohlížeče Intenret Explorer si můžete nainstalovat nový Jyxo toolbar (via Václav Voborník). Je podobný Google toolbaru. Jyxo toolbar do prohlížeče přidá vyhledávací okénko, které po odklepnutí hledá na vyhledávači Jyxo. Stejně jako GT umí zvýrazňovat hledané slovo, hledá na více serverech, ale hlavně: zobrazuje JyxoRank!

JyxoRank je veličina odpovídající "důvěryhodnosti stránky". Počítá se ze zpětných odkazů, ale na rozdíl od Google PageRanku je shrnuje podle domén. Takže vlastně počítá, z kolika domén je na stránku odkazováno. Nakonec je JyxoRank převeden do relativních jednotek od 0 do 255. Např. Seznam.cz má JR = 255, tento blog má JR = 126.

Reakce a souvislosti: Jak si stojí weblogy v JyxoRanku, Vít Dlouhý, příručka. Jyxo toolbar a Google slimák, Jiří Bureš, Conblog.

Dlužno podotknout, že Jyxo toolbar pěkně zpomaluje práci s netem. Dneska mi dokonce přestaly klikat odkazy, tak jsem to zrušil. Koneckonců je to jenom beta verze toolbaru, určitě se zlepší.

v pátek 15. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Jsem rozhodně prase

IVTlog spekuluje, zda jsem prase. Je to hezké čtení, ale skoro vůbec nevím, o čem je řeč. Když jsem dříve psal, že XHTML je zbytečnost, tušil jsem, že dostanu pár argumentů proti. Doufal jsem, že budou praktické a pádné, protože bych také strašně rád věřil v nástup standardů, rád bych se nechal přesvědčit, že nemám pravdu. K mé velké lítosti je většina argumentů ve prospěch XHTML snůškou teorií.

Těšil jsem se na příklad typu: "Dělám to a to v XHTML. V HTML to nejde, dělejte to taky tak." Místo toho argumety znějí ve stylu: "Jednou až bude asi jestli možná, pak rozhodně kdyby to bylo tak jak myslím, asi bude všechno standardní tak, jak se říká." Hlavní argument pro XHTML je tedy ten, že to bude standard. Hodně slabé.

Dovolte mi příměr s češtinou. Mnoho puristů proklamujících standardy vesele používá kódování windows-1250 (zmiňme třeba zrovna IVTlog). Vůbec jim nevadí, že je to kódování nestandardní. Nevyčítám jim to, je to v pořádku. I já jsem dlouho váhal, jestli budu psát ve windows nebo v ISO kódování. Víte proč píšu v ISO? Protože když píšu ve windows-1250 a uvedu <!DOCTYPE, tak mi windowsácká Mozilla mrví znaky žšť. Abych to upravil, musím přidat <?xml version="1.0" encoding="windows-1250"?>. To jsem ale nechtěl, protože moje stránky prostě nejsou xml a doctype občas používám. To je důvod, proč používám iso-8859-2. Ryzí praxe.

Podobný praktický argument jsem chtěl slyšet o použití XHTML. Nedočkal jsem se.

Jediný opravdu praktický důvod proč používat XHTML je ten, že je ten dokument potom XML dokument a dá se s ním pracovat pomocí XML nástrojů. Hezky se to generuje pomocí XSLT a dá se to automaticky transformovat. To je rozhodně plus -- pokud je to potřeba. Naprostou většinu stránek jsem ale nikdy nijak netransformoval. Nebylo to potřeba. A když už to dělám, tak podobné automatické úpravy nedělám XSLT procesorem, ale PéHáPkem, Vimem, UltraEditem nebo čím zrovna potřebuju. A kdybych už potřeboval zpracovat HTML dokument XSLT procesorem (občas si hraju se sablotronem), tak si ho velmi snadno do XHTML převedu třeba codesweeperem.

Nakonec ještě o Doctype. Podle mě účel světí prostředky. Proto když potřebuji, aby se mi stránka zobrazovala v IE 6 ve standardním módu, tak konkrétní doctype použiji. Jinak nevidím důvod doctype používat, protože moje stránky se nesnaží být validní podle žádného DTD.

Neříkám, abyste psali jako prasata. Říkám pište s rozmyslem, logicky, strukturovaně. Pište tak, abyste si ušetřili nynější i pozdější práci. A nepřidělávejte si práci s XHTML, když nevíte, co vám to přinese.

Doplnění: Medvídek Pů mě správně upozornil, že kódování windows-1250 je také standardní. Omlouvám se za zmatení, fakt jsem to nevěděl. Jistě chápete, že tím ten příměr o praktičnosti a teorii nepadá. U Půova článku je zajímavá diskuse, čtete odspodu.

Z mnoha různých dalších reakcí je asi nejzajímavější ten od Sovy v síti.

Ještě předtím zablogoval Dagi. Líbí se mi příspěvek na JAB, je tam hezký příklad ze života.

trvalĂ˝ odkaz

Souvisí CSS s XHTML?

Zajímavý omyl je často opakované symbolické spojení XHTML s CSS. Cituji:

XHTML je symbol, mnoho webových tvůrců si ho spojuje s beztabulkovým layoutem a tím pádem i s lépe přístupným obsahem. (dj Padák, IVTlog)

Nevím, co to má společného. CSS a XHTML nesouvisí, snad jen, že XHTML by se bez CSS neobešlo (což naopak neplatí). Beztabulkový layout se dá napsat v i HTML. Že je CSS perfektní věc, se snažím hlásat už dlouho. Že je XHTML zbytečnost, to už se opakuji.

ve čtvrtek 14. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Úskalí plateb

Zboží máme - neprodáme, Michal Jiránek (Lupa 12.8.). České banky nepřijímají internetové platby kartou. Do zahraničí se po internetu skoro nedá prodávat, tuzemské obchody zachraňuje dobírka České pošty.

Naprosto jsem netušil, jak je situace v přijímání internetových plateb komplikovaná. Diskuse pod článkem je úchvatná nejen svou délkou, doporučuji. banka, platba, bankovní karta, dobírka

ve středu 13. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Google integroval kalkulačku

Když do Google zadáte matematický dotaz, dostanete vypočítaný výsledek. Zkuste si třeba normálně v Google hledat 2 * 7 * 11 * 13. Kromě triviálních výpočtů zvládá složitější operátory či goniometrické funkce. Co třeba sinus ze dvou pí? A spoustu konstant, třeba Boltzmannovu konstantu. (Via Sova v síti.)

trvalĂ˝ odkaz

Omluva Lupě

Mrzí mě, že jsem včera o článku Moderní prohlížeče mezi českými uživateli (Lupa.cz) psal jako o potenciálním PR. Vyjádřil jsem názor, že je nefér, když zmiňované statistiky vycházejí z placených analýz. Nevěděl jsem, jak to s podobnými články chodí. Napsal mi to později Marek Prokop, cituji z jeho mailu:

Všechny podobné analýzy jsou placené, což médiím nebrání, aby z nich citovaly. Platí to o jakémkoli průzkumu veřejného mínění, ze kterého si přečteš výcuc v novinách (a nemusíš tudíž zaplatit nekolik desítek až stovek tisíc za celou studii) a platí to i o staitistikách prohlížečů -- od WebSideStory nebo od TheCounter.com si můžeš statistické reporty taky koupit, s výcucy se ale setkáš ve všech médiích, včetně velmi renomovaných... (Marek Prokop, e-mail 12. srpna)

Netvrdím nyní, že ten mou dříve kritizovaný článek kdovíjak dobrý, ale rozhodně jsem ho zkritizoval trochu neférově. Omlouvám se tímto redakci Lupy (ačkoli mě o to rozhodně nežádali).

Weblog jako mediální formát má obrovskou výhodu v tom, že se do něj dá psát rychle a subjektivně. Shledávám, že se může jednat i o největší nevýhodu. Člověk si nestihne rozmyslet, než napíše nějakou blbost.

v úterý 12. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Interval boduje

V jednom dni vydal Interval.cz dva moc pěkné články:

SEO - Search Engine Optimization, Petr Weida. Přehledné shrnutí problematiky optimalizace pro vyhledávače. Konečně někdo něco takového napsal.

Optimalizace pro weblogy, David Bureš. Stručné shrnutí: pište stránky tak, aby je ostatní měli chuť blogovat. Nová hezká formulace staré myšlenky. Článek jde příkladem, protože mám opravdu chuť ho blognout.

trvalĂ˝ odkaz

PR články a prohlížeče

PR je zkratka pro Public Relation. Když se mluví o PR [čti pí ár] článcích, myslí se tím články, které nemají za cíl o něčem informovat objektivně, ale pouze co nejvíc vychválit nějaký výrobek, firmu či službu (nebo pohanět konkurenci). PR články je zvykem v seriózních médiích označovat jako PR a zadavatel za jejich publikaci platí. V neseriózních médiích se PR neoznačují, aby to čtenáře zmátlo.

Chtěl jsem se v tomto weblogu držet zásady, že nebudu odkazovat na špatné články. Stále více mi dochází, že to asi nevydržím. Včerejší článek na Lupě Moderní prohlížeče mezi českými uživateli je kromě toho, že je pochybný, zajímavý i z jiných hledisek.

Článek vychází ze statistiky Uživatelé webu v České republice, rozděluje prohlížeče striktně na moderní a zastaralé a pak to podivné rozdělení aplikuje na statistiky. Vyjdou z toho údaje, které vypadají zajímavě, ale jen na první pohled. Všechna nová objevná tvrzení typu "Windows s sebou nesou velmi hojně užívané nekvalitní prohlížeče" jsou totiž zcela poplatná metodice rozdělení prohlížečů na kvalitní a nekvalitní. Označit třicetiprocentně zastoupený Internet Explorer 5 jako "nekvalitní", je hodně velký výstřel od boku. Není to sice ani prohlížeč moc kvalitní, ale dělat nad ním tlustou čáru je dobrý způsob, jak celou analýzu pohřbít. Oproti tomu Internet Explorer 6 je započítán jako kvalitní, protože prý podporuje standardy W3C :-)

To je jenom začátek. Když se totiž chcete dostat k datům, na jejichž základě byl článek vypočítán, nedostanete se k nim odkazem (není tam), ale reklamou. Data nejsou veřejná, musíte si zaplatit. Jde o produkt nazvaný Uživatelé webu v České republice a stojí sedm a půl tisíce. Data jsou nasbíraná systémem Navrcholu.cz.

Přijde mi pochybné psát analytický článek na základě neveřejných dat. Docházím k závěru, že jde o neoznačený PR článek, třebaže pravděpodobně neplacený. (V záhlaví Lupy je totiž odkaz na Navrcholu, který tak patří do stejné rodiny serverů.) Článek je schválně odfláknutý, aby si čtenáři raději koupili původní data.

Ale mohu se mýlit a PR článek to není. Potom ovšem jsou možná jen tři vysvětlení: buďto jsou původní data tak špatná a neprůkazná, že z nich nejde nic lepšího vydolovat. (Systém Navrcholu.cz například zcela ignoruje textové prohlížeče, nerozlišuje mezi verzemi Internet Exploreru 5.0 a 5.5.) Nebo autor článku prohlížečům a statistice moc nerozumí. Nebo oboje.

Doplněno: trochu dost jsem to přestřelil, vizte příspěvek Omluva Lupě z následujícího dne.

Doplněno: data pro studii jsou podle Tomáše Krauseho z nového, ještě nezveřejněného systému Navrcholu.cz. Není pravda, že nerozlišuje mezi Explorerem 5.0 a 5.5.

v neděli 10. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Alt + D

Zkuste si v prohlížeči zmáčknout klávesovou zkratku Alt + D. Aktivuje se řádek adresy a můžete rovnou začít psát www... Tahle docela užitečná věcička funguje ve windowsovské Mozille a v Internet Exploreru. D jako aDdresa. Během posledních pár měsíců jsem si na Alt + D docela zvyknul, je to dobré zrychlení práce. Zkuste to, třeba si taky zvyknete. Nemusíte pak každou chvíli sahat na myš. To se hodí nejen když máte pravačku v sádře.

v pátek 8. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Jak nahradit text obrázkem 2

Pixy to vyřešil už v únoru. Domníval jsem se, že Pixyho řešení je všeobecně známé, a tak jsem ho při psaní minulého příspěvku nezalinkoval. Když se dnes v anglických blozích bombasticky objevují podobná řešení (via SVS), už se jenom usmívám.

Související příspěvky: Jak nahradit text obrázkem, Jak nahradit text obrázkem II (oboje Sova v síti), Špatné nahrazení obrázkem (tento blog), Náhrada textu obrázkem (aktualizováno, Letem Světem)

ve čtvrtek 7. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Hlásí se někdo?

"Vynikající" pracovní pozice se dá najít na webu ministerstva práce a sociálních věcí. V sokolovské firmě Léčebně preventivní zařízení s.r. o. shánějí systémového inženýra výpočetní techniky (za odkaz děkuji Plyšákovi). Pokud splňujete všechny podmínky a máte certifikát Mikrosoft (sic!), ozvěte se paní Lacinové :-)

Mailem od Shaaga mi přišlo pokračování příběhu. Cituji ho celý (omluvte chybějící diakritiku):

Volal jsem na to cislo a prej toho cloveka uz sehnali, ma pry papiry na vsechno (asi hlavne na hlavu) :))) Uz to vidim, jak nejakej clovicek ze Sokolova (uplny zapad Cech) nedela cely zivot nic jineho, nez ze se uci ruzne programovaci jazyky, ktere dohromady nikdy nevyuzije, a dela si certifikaty na sebemensi kravinu (pry ma na vsechny ty programovaci jazyky a OS certifikaty) :)))))))))) Jenom skoda, ze mi odmitla rici, kolik mu za to plati.
Nedalo mi to a zavolal jsem tam znova, kolik ze mu je, ze to vsechno umi, a pry je to 73. rocnik. A proc se pry porad ptam, taxem odpovedel, ze bych nekdy rad potkal takovedleho cloveka a ze se divim, ze je zrovna v Sokolove, ze bych spise cekal nekde u Microsoftu (tim pomijim Unixove a jine nesouvisejici systemy) s platem 300 000,- mesicne. A odpoved? Pry ze tam take delal. Ja na to a to se vratil do Cech? A ona ze je to pry cizinec... Fakt BOMBA :)))
Shaag (mail, 8.8.)

trvalĂ˝ odkaz

Špatné nahrazení obrázkem

Tři důvody proč v nadpisech nepoužívat obrázkové nadpisy, ale text:

  1. pro vyhledávače a programy zpracovávající text
  2. pro textové klienty
  3. pro prohlížení bez obrázků

Letem Světem i Sova v síti odkazují na článek Stuarta Langridge o nahrazování textu obrázkem pomocí CSS. Fígl je v tom, že se text zneviditelní nastavením nulové výšky, v horním paddingu se potom vykreslí obrázek.

Vypadá to jako geniální postup, ale je to úplně špatně. Pokud si totiž někdo vypne obrázky, tak na místě nadpisu vidí velký kulový. Tím padá jeden ze tří základních důvodů, proč používat pro nadpisy text a ne obrázky. Normálně bych o tom nepsal (neodkazuju na špatné články), ale když o tom píšou moje oblíbené blogy, tak cítím povinnost trochu varovat.

ve středu 6. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

XHTML je zbytečnost

Weblog Sovy v síti odkazuje na článek Dona Parka o tom, že XHTML je technická libůstka bez valného využití. V titulku jsou použita i silnější slova :-) S článkem naprosto souhlasím, připomněl mi mých pár poznámek, které se mi už od března (kdy jsem začal psát tento blog) válejí na disku. Vybavilo se mi nad ním také několik mailových debat na téma užitečnosti / neužitečnosti XHTML. Argumnety obhájců XHTML byly pouze teoretické, nic z praxe. Zastávám názor, že XHTML oproti HTML nepřináší žádnou podstatnou výhodu, pokud zrovna denně nepracujete s XML dokumenty (a to pracuje málokdo).

XHTML je tak v současnosti používá zejména na zastrašování laiků, kteří sice tuší, co je HTML, ale u XHTML se bojí toho X na začátku. Pro mírně zasvěceného odborníka je ta zkratka způsob, jak věci zesložitit a obhájit větší cenu své práce. Pro gymnazisty lepících weby po nocích je XHTML zase věcí víry, protože to stejně jako XML začíná na X.

"Budoucnost patří XHTML", píše se na každém rohu. Nemám důvod tomu věřit. V minulosti jsem četl spoustu věšteb, čemu bude patřit budoucnost. Co třeba push technologie kanálů, Active Desktop nebo WAP? Ve své době to byla móda, která opadla. Podobné opadnutí věští dnes mnozí módě weblogů. Já považuji za módu spíše XHTML.

Nechápejte mě špatně: nemám nic proti XHTML. Jenom si myslím, že jeho význam je přeceňován. Prohlížeče podle mého názoru ještě několik desetiletí budou perfektně podporovat dnešní směsku HTML tagů. Je třeba soustředit se na důležitější věci než na jazyk sdělení -- totiž na sdělení samotné.

Reakce: VANA nesouhlasí a argumentuje. Jab nesouhlasí velmi zajímavě. Holasí net se pozastavuje nad příměrem k WAPu. Dagi příspěvkem XHTML není zbytečnost správně nastiňuje, že se s XHTML dokumentem dá pracovat jako s XML.

trvalĂ˝ odkaz

Manuál MySQL

Český manuál k databázovému systému MySQL (MySQL je asi nejpoužívanější databáze) napsal Adam Jun. Poslal mi odkaz a já musím říct, že se mi ta stránka docela líbí, asi ji budu používat pro rychlou orientaci místo reference. Není to učebnice pro úplné začátečníky, ale manuál pro ty, kteří už o SQL něco málo vědí.

v úterý 5. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Vyskakovací texťáky

O novém způsobu tvorby pop-upů pomocí pseudoprotokolu view-source.

v pondělí 4. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Pixy o ceně CSS

Moc pěkný článek Statisíce ve vzduchu: zastaralý vs.moderní návrh webu od Petra Staníčka. Autor vypočítává roční náklady na větší web. Při nasazení CSS je výsledná úspora 40%. Líbí se mi také, že autor není zbytečně fundamentalistický. Ke konci totiž píše:

Pokud provozujete malou firmu s jednou, dvěma WWW stránkami, které vám tvoří syn ve Frontpagi na počítači v dětském pokoji, ničím z výše uvedeného se nenechejte vzrušovat. Vaše stránky jsou určitě dobré a dostatečně funkční (pokud je dokáže návštěvník ve svém prohlížeči zobrazit), ať je jejich kód tvořen tabulkami nebo čímkoli jiným.

v pátek 1. srpna 2003

trvalĂ˝ odkaz

Piš barde CSS

Čím déle se snažím lidi učit html, css a podobné věci, tím více zjišťuji, že mají nejraději příklady. Takže jeden malý příklad na absolutní pozicování a mrkvosoftí filter matrix.

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, nick Yuhů. Pište mi na janovsky@gmail.com