Yuhůův weblog o webu

Jste na stránce z archivu.

v sobotu 31. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Yuhů virům nerozumí

Sypu si popel na hlavu za páteční příspěvek o virech a Microsoftu. Psal jsem blbosti. Mylně jsem se domníval, že vir MyDoom je další ze sady samospouštěcích virů, které automaticky infikují systém skrze Microsoft Outlook Express. Není tomu tak. První mě na chybu upozornil Daniel Dočekal:

MyDoom nevyužívá žádnou bezpečnostní chybu. Je to prostě program napsaný za určitým účelem - a aby tomu účelu sloužil, musí být dobrovolně spuštěn.
Takže to není ani tak o rozšířenosti/nerozšířenosti Linuxu - on je rozšířen dost, ale NENÍ rozšířen mezi obyčejnými lidmi. Kdyby byl, tak by uplně stejně spouštěli nějaký linuxový program co by se choval uplně stejně.

Lukáš Lánský doplnil:

... dnešní viry nevyužívají chyb v systému. Využívají chyb v uživatelích :-) Ta nová epidemie je způsobena novým chytrým maskování, kdy se virus tváří jako mailová zpráva, která se nechce zobrazit a tak se schovala do přílohy.

Že nesprávně interpretuji motivace autorů virů, zpozornil Jiří Macich:

Jednou věcí by bylo, kdyby někdo vytvořil takový vir s ušlechtilým cílem upozornit Microsoft na bezpečnostní bugy a zaslal jej jen někam do Microsoftu. To by se pak viry nešířily e-mailem a nikomu by neškodily. Situace je však taková, že škodí celé počítačové veřejnosti

Takže ustupuji poražen a omlouvám se za zmatení. Měl bych psát jen o tom, o čem něco vím. Na svou obhajobu snad jen připomenu, že když se asi před půl rokem šířily viry využívající chyby Microsoft Outlooku, novinářská veřejnost nezmínila ani jedním slovem, že by za to mohl Microsoft (což mohl).

Související:
Jan Bien: MyDoom je! prevít, Mraveniště
Emailový virus MyDoom, orisek.net
Aktuální informace o virech
Podobný trapas na tomto blogu: ... psát rychle a subjektivně...

v pátek 30. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Nesmysly o Google na Lupě

Aleš Miklík na Lupa.cz napsal dva články o Google. Nerad odkazuji na špatné články, ale udělám výjimku, protože druhý díl článku Existuje odvrácená tvář Google vyžaduje zhanobení, aby nemátl méně zasvěcené čtenáře. Takže pojďme do citací. Aleš Miklík píše:

... Co je ještě zrádnější a z hlediska vnější manipulace zneužitelnější, je vlastnost Page Ranku, při které u negativně hodnocených stránek vztahuje toto hodnocení i na jiné stránky, na které odkazují...

Absolutní nesmysl. Negativní hodnocení, které může mít vliv na vyřazení stránky z Google, nemá žádný vztah s Page Rankem. Občas se v konferencích objeví informace, že se negativní hodnocení funguje opačně: postihuje stránky, které na postižené odkazují, nikoli ty, co jsou z postižených odkazovány. Nemám to ověřené. Pokračujeme:

... Google dance. Jedná se několikadenní proces, během kterého je zhruba jednou za měsíc obnovován index Googlu a přepočítávají se hodnoty zpětných odkazů na stránky (Page Rank). Protože Page Rank je stále rozhodujícím kritériem pro řazení stránek ve výpisu vyhledávání, pravidelně dochází k tomu, že se řada stránek rázem propadne v hodnocení...

Google dance ve smyslu obnovování indexu už od května 2003 pravděpodobně neprobíhá. Index se doplňuje průběžně (což lze dokázat tím, že už třetí den Google ví, co jsem ve středu napsal.) To, co se nyní na fórech nazývá Google dance, jsou pravděpodobně větší úpravy algoritmů, nikoli celého indexu.

Page Rank rozhodně není rozhodujícím kritériem pro řazení stránek ve výpisu hledání. To ví každý, kdo má Google Toolbar a udělal dva pokusy. Pokud se nějaká stránka propadne v hodnocení, nemusí to být tím, že přišla o Page Rank, ale desítkou dalších vlivů. A propadání se rozhodně neděje pravidelně.

Ona to Lupa.cz nemá lehké. Na téma Page Ranku se leckde napsalo hodně blbostí a teď se to traduje. Mirek Zeman mě na podzim žádal o článek o Page Ranku. Já bych ho i rád napsal, kdyby ale bylo co psát. Jenže jediné, co je obecně známo, je vzorec. Ví se, že se cosi zobrazuje na toolbaru. Také se ví, že Google možná PageRank opravdu používá. Jenomže se neví jak. Google je v tomhle ohledu tajemný jak hrad v Karpatech. Zbytek jsou spekulace. Nevím, jestli by mi těchto pět vět vydali na Lupě ve formě článku.

Ten kritizovaný článek Aleše Miklíka je jinak docela čtivý a obsahuje i věci, o kterých jsem nikdy neslyšel. Autor si s ním dal jistě práci. Pokud ovšem vidím v článku evidentní chyby v oblastech, o kterých něco tuším, nemám vůbec žádný důvod důvěřovat tomu zbytku, který je pro mě nový.

Je tam třeba zajímavá úvaha o bloggování a jeho vztah ke Google. Klasičtí novináři si prý stěžují, že informace v blozích jsou "nežurnalistické" a "nevyužitelné". Chybí tam ovšem druhá strana mince: například já vyčítám leckterým klasickým médiím, že jejich informace jsou "chybné", "vymyšlené", občas "zaplacené" a nejčastěji prostě "užvaněné". Weby klasických médií málokdy odkazují na dobré cizí zdroje, raději si syslí PageRank odkazováním na své staré špatné články. Není divu, že nás bloggery má Google rád, protože odkazováním oddělujeme zrno od plev (tento spot je výjimka). Nad Googlem se ale docela jistě smráká, cituji:

Konec éry Internetu ve znamení Googlu se však docela jistě blíží, z čehož leccos naznačuje i jeho chystaný prodej formou vstupu na burzu...

Všechny citace jsem převzal z článku Aleš Miklík: Existuje odvrácená tvář Googlu? (2.), Lupa.cz, 30. ledna 2004

Související: Jirka Kouba: Jedna paní povídala, koubovi.cz 30. 1.

trvalĂ˝ odkaz

Zloděj křičí chyťte zloděje

Současná mediální kampaň Microsoftu proti virům je pouze zástěrkou, jak odvést pozornost od zodpovědnosti Microsoftu za nekvalitní software.

Dnes jsem na BBC slyšel, že Microsoft vyhlásil velkou odměnu za stopu vedoucí k vypátrání autora toho posledního velkého viru. Běžným lidem se tak vsugerovává představa, že autoři virů jsou kriminálníci a Microsoft je ten hodný strážce pořádku. Samozřejmě je to právě naopak.

Faktem je, že kdyby Windows a Outlook nebyly tak špatně napsané, kdyby měly lepší upozorňování na nebezpečné přílohy a kdyby měly Windows pořádný systém práv, současné virové epidemie by byly zcela nemyslitelné. Psaní virů, které využívají některé ze spousty chyb, nechápu jako zlou činnost. Naopak: autor viru investuje anonymně a (obvykle) bez nároku na honorář svoje znalosti do vytvoření viru, který nepřímo upozorní autory Windows na jejich chyby a donutí je vydat opravu. Jde vlastně o veřejně prospěšnou činnost.

Víme všichni, že virům se dobře žije zejména na Windows. Občas se setkávám s názorem, že je to tím, jak jsou Windows rozšířené. "Kdyby byl takhle rozšířený Linux, bylo by hodně virů pro Linux." Tento arugument nelze odbýt mávnutím rukou, třebaže je lichý (Linux je objektivně bezpečnější systém). Možná že se časem rozšíří viry i pro jiné operační systémy. Ale jde o něco jiného: koupí Windows jsem koupil operační systém, který je nebezpečný a nekvalitní. O to jde.

Proč se to takhle neříká v novinách a v rádiu? Oni to novináři nevědí? Nebo se to bojí publikovat? Nebo mám v té uvaze chybu? Myslím, že se bojí.

ve čtvrtek 29. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Kosek: XML schémata

Jirka Kosek vydal na svém webu text XML schémata.

XML schémata jsem vždycky chápal jako náhradu DTD, akorát jsem jim moc nerozuměl. Měl by to být jazyk pro formální popis toho, co XML dokument smí a nesmí obsahovat. To sice DTD popisují také, ale neumějí toho moc a nepodporují jmenné prostory. Oproti tomu XML schémata jsou striktnější, umějí toho více a zapisují se v XML.

Ale fakt tomu moc nerozumím, ovšem teď už mám z čeho studovat. Když už o tom píšu, musím zmínit, že jsem Jirku Koska včera na Poslední středě poznal osobně a bylo to moc milé.

ve středu 28. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Středeční použitelnost a přístupnost

Bylo tam docela dost lidí, celkem šestnáct. Povídali jsme si tentokrát o použitelnosti a přístupnosti stránek, setkání se jmenuje Poslední středa. Celou dobu jsem si velmi pečlivě psal poznámky a pak jsem je v té restauraci zapomněl. Tak jenom stručně.

Stránky jsou dnes málo použitelné a přístupné, protože zadavatelé, kteří si weby objednávají, nevědí, že mají P&P vyžadovat. A že se jim vyplatí.

trvalĂ˝ odkaz

Vypněte upozornění na viry

Prosba: pokud spravujete nějaký mailserver s antivirem, vypněte prosím volbu, aby se odesílalo upozornění odesilateli, že poslal mail. Dneska mi jenom od rána přišlo 228 mailů o tom, že jsem odeslal vir. Jde o odpovědi serverů, kteří se podle zfalšované hlavičky domnívají, že jsem vir odeslal já. Jako uživatel Windows sice nejsem proti virům imunní, ale antivir spouštím pravidelně sám od sebe a ten milón mailů o ničem opravdu nepotřebuju. Díky!

Související: Pixy: Lidi, mějte rozum, Richard Holas: Co je to za virus a další...

v úterý 27. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Pozorování Austinu

Probíhá Google dance pojmenovaný Austin (první české info na Sově v síti). Narozdíl od minulé velké googleovské akce jménem Florida, nynější upgrade Googleovské databáze poznamenává ve větší míře i výsledky hledání v češtině. Pokud si chcete hrát a pozorovat, co se změnilo, mám pár tipů:

Ještě malý komentář k operátoru intext:: ovlivňuje pouze základní množinu, ze které se vybírají odkazy, na ty stránky, kde se slovo vyskytuje v textu stránky (a ne třeba pouze v titulku). Ostatní algoritmy řazení a zpracování jsou pravděpodobně totožné jako u normálního hledání. Další podobné operátory jsou inurl:, intitle: inanchor: (pro hledání více slov např. allintext: slovo slovo2). Tyhle operátory nejsou novinkou, to dodávám tak nějak pro úplnost.

Další podstatnou změnou nynějšího hledacího algoritmu je, že při zadání site:jakpsatweb.cz už mi to vyplivne všechny stránky z daného webu. Dříve se musela používat konstrukce site:jakpsatweb.cz -naprosty_nesmysl. Našel jsem to na About weblogu.

v pátek 23. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Website Mixmaster

Na stránce http://www.topfx.com/cgi-bin/mixmaster.cgi můžete zadat adresy dvou webů a aplikace Mixmaster je spojí dohromady. Z jednoho webu vezme design a ze druhého obsah. Vypadá to kouzelně :-)), akorát se musí ručně nastavit kódování (na středoevropské).

Pohleďte například, jak vypadá obsah z Lupa.cz v designu Interval.cz. Cokoli dáte do designu Blesku, je perfektní, např. Jak psát web v Blesku. A něco, co se bude líbit Půovi: rozpadlé Novinky.cz s obsahem z Pooh.cz.

Mixmaster mi ukázal Vilém Málek (šéfredaktor Interval.cz). Užijte si!

ve čtvrtek 22. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Nové měření rolování kolečkem

Používání kolečka myši na rolování mých stránek se od října zvýšilo o 7%. V druhém lednovém týdnu jsem zopakoval říjnové měření uživatelských událostí na tomto webu.

Celá analýza, tabulka a komentář.

ve středu 21. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Co mi vadí?

Pokračujeme v příhodách o gůglování na první pozici v Google. Dnes jsem se konečně na V-bloku dozvěděl, proč jsem poslední dobou tak nesvůj. Nevěděl jsem, co mi vadí. Už to vím.

Doplněno: nitro 20:18: to jsem si teda o tobě nemyslel :-) Co na to asi řekne Diplap, Cherry a další? :-)

v úterý 20. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Sháním experta na Windows API

Potřebujeme někoho, kdo umí velmi slušně psát Active X. Pouze plný úvazek, pracoviště v Praze, ale zase velmi dobrý peníz. Napište mi prosím neformálně na dusan@pc-slany.cz, upřesním to mailem. Díky.

v pondělí 19. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Kdo jinému gůglem gůglí, sám do něj gůglá

V pátek jsem si dal práci a vypátral jsem netradiční fráze, na něž jsou v Google na prvním místě k nalezení čeští politici a politické strany. Například na dotaz strojvedoucí podvodů byl na prvním místě Gross, dobře jsem se u toho pobavil. Jenomže jsem si neuvědomil, že ve chvíli, kdy ty fráze vypíšu do weblogu, nalezne je Google i u mě. A tak jsem se nyní stal strojvedoucím podvodů sám.

Z nalezených dotazů zůstaly funkční pouze tento a tento.

Náhodou trochu související: Google se pomstí za vaše spoty, Openheads.

v neděli 18. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Skutečné výhody CSS layoutu

Rychlost zobrazování je to podstatné, kvůli čemu se stále více prosazují beztabulkové stránky i ve velkých projektech. Všechny ostatní výhody CSS layoutů jsou pro velké firmy pouze druhotné.

Celý článek Skutečné výhody CSS layoutu s mnoha argumety a souvisejícími reakcemi.

v sobotu 17. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Medvědí služba CSS stylům

Jak se na webu množí různé css domečky, lampy a pastelky tvořené pouze kaskádovými styly, přepadá mě úzkost. Píše o tom např. About Weblog. Jestli tohle má sloužit k ukázce, co kaskádové styly umějí, tak je to jednoznačně špatně. Na zobrazování grafiky jsou určeny obrázky, ne CSS. Kreslení obrázků pomocí CSS je řádově větší zvěrstvo, než třeba tabulkový design stránky. Ano, jsou to hezké vtípky, radost pohledět.

Čím je která technologie mocnější, tím větší je pravděpodobnost jejího zneužití pro nevhodné účely. Naprostým extrémem jsou v tomto ohledu Microsoft Office, příklady známe všichni. Ale třeba i moje oblíbené PHP skripty občas dojíždějí na to, že toho umějí příliš mnoho (proč třeba používat Cron, když má PHP svoje časování?). Na CSS se mi líbí, že je to jednoduchá technologie, která vlastně nic moc neumí, ale to, co umí, dělá relativně dobře.

Můj životní vzor Richard Feynman se při bubnování v barech nebo při kreslení aktů nikdy nechlubil tím, že také dostal nobelovku za fyziku. "Když vidíte chodícího psa", říkal, "neobdivujete to, jak krásně chodí, ale to, že to vůbec svede".

Sice to pomlouvám, ale našel jsem teď hezké ukázky kreslení základních obrázků pomocí CSS v češtině.

trvalĂ˝ odkaz

Osobností roku Arthur Dent

Když jsem ve středu pročítal Kyberšmok, všimnul jsem si, že Adam vyhlásil svou osobnost roku. Vyhrál to u něj nějaký Martin Malý. Nic mi to neříkalo, a tak jsem tu informaci přešel s pokrčenými rameny. Teprve dnes mi došlo, že Martin Malý je Arthur Dent.

Tak to pak jo. Pro mě je Arthur Dent taky osobností minulého roku (třebaže ne s takovou převahou, věděl bych ještě o čtyřech dalších kandidátech). Kromě toho, že si píše Převážně neškodný blog, je autorem systému bloguje.cz. To už samo o sobě stačí ke slávě. Připojuji se ke gratulantům.

v pátek 16. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Co ví Google o české politice

Jestlipak víte, co si myslí Google na otázku, kdo je bez šarmu? Když zadáte do Google miserable failure (hanebné selhání), najde to životopis George W. Bushe. Mezi webovou populací tento fakt nedávno vzbudil pěkný ohlas. A tak jsem zkusil, jestli Google není podobně moudrý v českých zemích. Promiňte prosím na konec týdne odlehčenou formu příspěvku.

O ministru Grossovi se ví, že si po nocích telefonuje s podezřelými osobami. Že ve skutečnosti může být přímo strojvedoucí podvodů, to tušil málokdo. Provozuje pravděpodobně i mnohem zajímavější činnosti, např. plavání s tuneláři. Proč ostatně ne? ČSSD totiž rovnou hlásá "podpořím tunelování". Dnešní zoufalý rozpočet potvrzuje, že se před volbami chystala na megaparty bez doplatků.

Hamburgry zbůhdarma jsou hit jiné vládní strany. Však o ní Google říká, že jsou to komunisté v nejrůznějších formátech. Chceme stabilní jistotu, hlásí třetí vládní strana majíc jiné starosti. Stojíme o život v příštích volbách.

Opoziční strany nechávám laskavým čtenářům, určitě o nich něco zjistí. A co na to prezident? Ten zatím projevuje pouze kritický nedostatek vůle. Dalo by se toho o něm zjistit víc, ale upřímně řečeno, nic není nudnějšího.

Většina těch dotazů už nalezne něco jiného.

ve čtvrtek 15. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Rozhovor s Patrickem Zandlem

Patrick Zandl je v poslední době znám pod značkou Marigold a docela mu to pálí. Tomáš Hodboď se ho pro Interval.cz vyptával na spoustu zajímavých věcí, rozhovor je velmi dlouhý. Většina článku se týká minulosti, protože ji zpovídaný Patrick Zandl má opravdu bohatou. Článek se ale jmenuje "Budoucnost je složitá", titul se týká možností finančního uživení se českých webů. Pouze reklamou to prý nepůjde, Patrick zmiňuje další možnosti:

... Kdybyste se mne zeptal, jak by peníze přinesl Marigold, věděl bych - propojil bych ho se shopem, začal bych k němu přidávat placené analýzy, určitou část obsahu navíc bych zpoplatnil, ale do reklamy bych se nehrnul, a když, tak pouze oborové, vše ostatní odmítat. Školil by lidi v používání WiFi, vytvořil asociaci provozovatelů hotspotů, dělal kurzy bezdrátových sítí a vydával o tom knihy...

Naštěstí si Marigold na sebe nemusí vydělávat.

ve středu 14. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Překročení letopočtu

Denní návštěvnost tohoto webu poprvé překročila dva tisíce unikátních uživatelů návštěv. Mnohá výročí většinou nestojí za řeč. Tohle vlastně také ne. Ale potěší to. (Screenshot z Navrcholu png 41 kB). Děkuju za přízeň!

Daniel Dočekal mě upozornil na chybu: "Teda že i ty propadneš tomu omylu že návštěvy = uživatelé?"
Má pravdu. Uvažoval jsem podle staré metodiky Navrcholu, ve které jsem byl zvyklý, že návštěvy a uživatelé v jednom dni je totéž. Nevšimnul jsem si, že nové Navrcholu má novou metodiku.

v úterý 13. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Goodbye from SEO@nawebu

Ahoj! Ja jsem program ezmlm a spravuji tuto konferenci.
Upozorneni: adresa
dusan@pc-slany.cz
byla odstranena ze seznamu teto konference.

V konferenci o optimalizaci pro vyhledávače (SEO) seo@nawebu.cz se občas vyskytnou zajímavé informace, takže se ji vyplácelo pravidelně sledovat. Poslední dobou je tam ale spousta balastu, nepodstatných řečí a tlučhubů. Přistihl jsem se, že ačkoli do konference přispívá mnoho odborníků, unavují mě řeči některých "expertů" na stokrát opakovaná témata natolik, že čtu už jenom zápisy od Marka Prokopa a Martina Kopty.

Dlouho jsem o tom přemýšlel a dnes jsem se rozhodnul. Moje adresa nebyla odstraněna omylem. Od nynějška si vystačím s pročítáním archivu.

Úzce související: Roman Pichlík jako na zavolanou sepsal výborný článek Jak se ptát v diskusní skupině.

trvalĂ˝ odkaz

Pokus o slovenštinu

Po spuštění stránky google.sk očekávám masivnější používání google na Slovensku. A ve slovenštině. Nevím, kolik Slováků si zapne hledání ve slovenštině zároveň s češtinou, ale myslím, že jich moc nebude (na hlavní stránce mají pouze nabídku slovenštiny). Přitom Slováci česky rozumějí. Zkusil jsem si najít svoje stránky ve slovenštině a nenašel jsem (samozřejmě) ani jednu.

Na překlad celého webu do slovenštiny nemám zdroje, čas, ani náturu. Ale zkusil jsem si alespoň přeložit hlavní stránku. Jsem zvědav, jestli mi to přinese nějaké nové čtenáře (budu sledovat logy a po čase se ozvu). Určitě je tam spousta chyb, ocením konkrétní upozornění mailem.

Update úterý 16.00: Těch chyb se tam nakonec dostalo mnoho, ale už mi je prosím neposílejte, mám už čtyři přehledy oprav, které se vzájemně doplňují. Pomohli Luboš Kmetko, Pavel Vyjídáček, Martin Pilnik, Igor Marhefka a Blanka Ulaherová.

Související: spravodaj: Yuhů má problém s google.sk a my nie. Rony zmiňuje malou používanost google.sk a odkazuje na historii sporu kolem google.sk (článek na disk.sk).

Výsledky po nějaké době: 10 uživatelů denně.

v neděli 11. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Úskalí prohlížečových statistik

Chci vám vysvětlit jev, kterého jsem dnes všimnul a kterému říkám vypuzovací chyba měření. Mnoho webdesignérů sleduje statistiku poměru prohlížečů hlavně na svých webech. Ve smyslu poučky "poznej své uživatele" si pak na základě vysledovaných čísel udělají úsudek o svých uživatelích. Paradoxně ten úsudek může být extrémně chybný.

Celý článek o vypuzovací chybě měření.

trvalĂ˝ odkaz

Deset rad pro přístupnost

Jirka Kosek přeložil doporučení W3C WAI Deset rad pro vytváření přístupných webových stránek. Je to hezky stručné, doporučuji. Možná už jde o starší text, nevím. Každopádně jsem si nad jeho čtením uvědomil, že neznám některé html obraty, například pro alternativní souhrny tabulek a obrázků.

v sobotu 10. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Počeštěný Nucleus

Radek Hulán dal na svém webu k dispozici kompletně počeštěný Nucleuis i včetně počeštěných plug-inů (plus pár vlastních), skiny a šablony. Příspěvek obsahuje podrobný návod na instalaci.

Nucleus je publikační systém (CMS) napsaný v PHP využívající databázi (nejlépe asi MySQL). Radek používá počeštěný Nucleus na vlastní blogování. Osobně jsem Nucleus nezkoušel, ale až to někdy zkusím, budu postupovat podle tohoto návodu.

Aktualizace: odkaz na stránku jsem odstranil, protože její autor nedodržuje netiketu.

trvalĂ˝ odkaz

Nadělovaly se modemy?

Možná se pletu, ale mám pocit, jako by uplynulý týden byl zatím historicky nejsilnějším týdnem co se týká agregátní návštěvnosti webů. Ono to tedy není zase něco tak neobvyklého -- s tím, jak se množí připojené počítače a zkušení uživatelé, návštěvnost roste plynule. Tenhle týden návštěvnost ale extrémně hodně poskočila nejen na tomto webu.

No ale když už píšu o tomto webu, tak se můžete podívat na roční návštěvnost. Ten skok je tam hodně vidět, protože je to povánoční skok. Ale co jsem koukal do žebříčku kategorie Toplistu, tak tam se web i přes zvýšení návštěvnosti dokonce o pár pozic propadnul.

Podobně zvýšená data návštěvnosti sleduji i na jiných serverech. Že by pod stromečkem bylo tolik počítačů, modemů a wi-fi karet? Nebo jsou zaměstnanci a studenti po týdnech válení u televizí prostě jenom natěšení na on-line život?

v úterý 6. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Proč nemám komentáře

Abych se o ně nemusel starat.

Teď, když už i Sova v síti zavedla komentáře (třebaže jen experimentální), se bez komentářů pod blogovými příspěvky cítím jak Mohykán v plotě. Ale mám jasno, proč je zrovna nyní nechci zavádět:

Asi namítnete, že to je elitářský přístup. Je, trochu. Můj čas je drahý. Proti třetímu bodu namítnete, že bych si mohl dát komentáře z nějakého jiného serveru. Jenomže se znám a vím, že by mi cizí program brzo přestal vyhovovat.

Kdysi jsem si (v létě 99, to už je to fakt 4 a půl roku!?) naprogramoval přidávání komentářů ke všem stránkám. Fungovalo to hodně automaticky, stránky se do databáze přidávaly samy, nebyly s tím problémy. Ale furt jsem do toho čuměl. Denodenně jsem zkoušel, jestli někdo něco nenapsal. Většinou to za to nestálo, ale byl jsem tím svým malým systémem tak fascinován! Třeba jako teď Toplistem, to je taky mor (s tim budu taky muset něco dělat).

Můj příspěvkový systém fungoval tři roky, ale pak jednoho dne spadnul Radimovi server. Patnáct set příspěvků šlo do kopru (databáze se zálohovala asi na /dev/null). Už jsem to nikdy nerozběhl. Mrzelo mě to, ale od té doby mám klid. Stránky můžu přestěhovat z jednoho serveru na druhý zkopírováním statických html stránek, databáze nebo PéHáPko mě netrápí. Čím jsou věci jednodušší, tím méně padají.

No ale jak tak o tom přemýšlím, už dlouho jsem si nic hezkého nenaprogramoval...

Ač starší, související: Weblogy CZ - Komentáře, Jiří Bureš.
Pixy mi napsal mail a vysvětlil mi, že pokud si to naprogramuju tak, aby mi příspěvky chodily do mailu, nebudu do toho muset koukat. Má pravdu.

Aktualizace 18. kvěna: tak jsem podlehnul.

v sobotu 3. ledna 2004

trvalĂ˝ odkaz

Rok 2003: webová reklama

Po celý uplynulý rok bylo možno pozorovat odklon od klasické grafické reklamy k reklamě textové. V prodeji reklamy se odehrál posun podstatných objemů od zprostředkovatelských mediálních agentur k přímému prodeji jednotlivými servery. V grafické reklamě dominuje flash.

Celá analýza a komentáře trendů webové reklamy v roce 2003.

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, nick Yuhů. Pište mi na janovsky@gmail.com