Yuhůův weblog o webu

v úterý 4. ledna 2005

Rok 2004: prohlížeče

Na scéně webových prohlížečů se v roce 2004 skoro nic nestalo. Žádný výrazně nový prohlížeč nepřišel a žádný důležitý starý prohlížeč ani nevymizel. Sice výrazně stoupnul podíl alternativních prohlížečů, ale na oslavu to není. Internet Explorer se totiž stále drží mezi 85 procenty uživatelů.

Leckdo dnes propaguje nový Firefox, nedávno vyšla verze 1.0. Což o to, prohlížeč je to dobrý a těch svých pár procent si jistě zaslouží. Nepochybně bude mezi uživateli dál procenta nabírat, fandím mu, ale co je to platné? Pro scénu webdesignu totiž není podstatné to, které prohlížeče přicházejí, ale spíš to, které prohlížeče mizí v nenávratnu.

Mez ignorace

Pro webdesignéra je vlastně úplně jedno, jestli má ten který prohlížeč zastoupení 80% nebo 20%. Zajímavá ta procenta jsou, až když klesnou někam k nule (nebo se od nuly naopak odrazí).

Opravdu bych si přál, abych mohl někdy navrhovat kód stránky bez ohledu na Internet Explorer šestku. Ale toho se možná (je mi 30) ani nedožiju. To by totiž výskyt současného Exploreru šestky mezi uživateli musel být menší než moje mez ignorace (lépe to popisuje Pixy). To znamená, že by musel klesnout alespoň tak na tři čtyři procenta. Není mi jasné, jak toho dosáhnout, dnes má 75%. Znám příklady mnoha vyhynulých prohlížečů -- buďto odešly s hardwarem na smetiště, nebo je převálcoval Explorer nainstalovaný v novém systému, nebo se staré Explorery samy dožadovaly aktualizace. Nic z toho ale nebude fungovat na Explorer šestku. Snad jenom to smetiště.

Také je ještě brzo na ignorování Explorerů 5 a 5.5. V současnosti mají asi tak po pěti procentech uživatelů. Až vymizejí, budeme moci zahodit hackování box modelu (různé matrjošky, selektorové a lomítkové hacky) a stránky navrhovat pouze ve standardním režimu. Ale to se nestane ještě ani letos -- možná tak za rok. Každopádně se těším.

Nárůst popularity Mozilly (Firefoxu) a Opery v roce 2004 znamená jediné -- návrháři drahých "prezentací" musejí tyto prohlížeče přestat ignorovat. Aspoň něco.

Data čerpám z tiskovky Navrcholu. Související: Rok 2003: prohlížeče.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.