Yuhůův weblog o webu

v sobotu 15. ledna 2005

Námět pro freemaily

Problém zní, jak uživatelům prohlížečových freemailů usnadnit napsání nového mailu na adresu, kterou někde objeví. Uživatel "Mistr" v diskusi například napsal:

Jo, napsal bych to Yuhůovi do mailu, ale byl jsem líný si otevírat na Centru mailovou schránku :-) ...

Teď, když třeba používám Gmail a rozhodnu se někomu napsat, musím udělat čtyři kroky:

  1. jít na stránku portálu,
  2. přihlásit se vyplněním jména a hesla,
  3. kliknout na Napsat nový email,
  4. napsat a odeslat ho.

To jsou čtyři zobrazení. Napadá mě, že by se to dalo udělat na dvě. Byla by to jednoduchá stránka a uživatel by musel pouze:

  1. jít na tu stránku,
  2. najednou vyplnit příjemce, text zprávy, svoje jméno, svoje heslo a odeslat to.

Prostě taková jakoby sms brána pro maily.

Jedna ze života

Teď trochu jiný problém. Byl jsem na civilce v knihovně. Lidi chodili za čtyři pětky na Internet a většinou tam četli svou poštu z freemailu. Poštovní klient tam byl nainstalován Outlook Express a měl blbě nastavené SMTP. Asi po roce jsem se na těch počítačích tak letmo podíval do Pošty k odeslání. Fakt šílenství. Lidi, jak klikali na aktivní maily, tak rovnou psali maily v Outlooku a nevěděli, že se to neodesílá.

Dost hustý to bylo. "Katko, opravdu tě miluju. Rozhodl jsem se, že ti to musím napsat." Nebo "Dobrý den, chci se ucházet o pracovní místo ...". Stovky takových mailů. Bylo mi těch lidí líto, ale to víte ... rozpočtová instituce, nastavení počítačů jsem měnit nesměl. Stejně ale nevím, co přesně bych s tím udělal. Kolik takových neodeslaných mailů visí v univerzitních labech, počítačových učebnách či v internetových kavárnách? Co s tím provedeme?

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.