Yuhůův weblog o webu

ve čtvrtek 10. února 2005

Zamyšlení nad blokováním reklamy

Podej prst a sežerou ti ruku. Služby Seznamu používají CSS signaturu, to jest jednoznačné ídéčko v tagu <body>, aby si uživatelé mohli svým uživatelským stylem přizpůsobit vzhled služeb. Už nevím, jestli jsem to na Seznamu zavedl já nebo Chose, každopádně nám to přišlo jako dobrá služba uživatelům.

Milan Kryl dneska popisuje, jak si pomocí této CSS signatury na Seznamu zrušit reklamu. Přitom zrovna Milan, zaměstnanec portálu Centrum.cz, by mohl vědět, že servery potřebují z reklamy žít. A že jeho veselý článeček povede tak akorát k tomu, že Seznam CSS signatury ze zdrojáků odstraní, pravděpodobně ke škodě všech, kdo signatury používají.

Nemám rád blikající nesmysly, takže chápu všechny, kdo agresivní reklamu vraždí. Je ale dobré zamyslet se nad tím, kam to vraždění vede. A jestli je dobré podobné praktiky šířit. Kupříkladu Vilém Málek, šéfredaktor mého oblíbeného magazínu Interval.cz si v bilančním článku v proslovu ke svým čtenářům postěžoval:

... Přitom na rozdíl od tištěných magazínů zaplaceno dostaneme jen za zobrazenou reklamu, nikoli za tu, kterou nám zablokujete. Takže udržet jen mírně schodkový či dokonce vyrovnaný rozpočet vůbec není jednoduché.

Grafická reklama není v reklamě mrtvý formát. Zejména statické obrázky jsou fajn brandová reklama. Kdo propaguje blokovače reklamy, připravuje web o kousek budoucí potenciální výdělečnosti. Cestou podle mě není učit lidi blokovat reklamy, ale ukázat jim weby, které už dnes jsou bez reklamy nebo pouze s reklamou neagresivní. Dneska už takové weby jsou. Pravda -- Centrum ani Seznam mezi ně nepatří.

Aktualizace: podle komentářů pod článkem se zdá, že jsem nakousl příliš obecné téma. Všem diskutujícím děkuji za to, že pochopili, že problém se nese zejména v rovině etické.

Reakce: Je blokování reklamy neetické? Marek Prokop na Sově v síti vyjadřuje názor, že žádné blokování reklamy ve skutečnosti neexistuje.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.