Yuhůův weblog o webu

ve středu 16. února 2005

Internet Explorer 7 a CSS

V létě bude beta verze sedmičky Exploreru pro Windows XP. Mě na tom zajímá to, jestli se sedmá verze bude lišit od šestky v podpoře CSS a javascriptu. Jsou tři možnosti:

  1. Sedmička bude ohledně CSS a javascriptu to samé, co šestka.
  2. Sedmička bude trochu předělaná šeska. Pár nových vlastností, pár opravených chyb.
  3. Sedmička bude naprosto nový prohlížeč s novým vykreslovacím jádrem.

Pokud si možnosti probírám, tak třetí možnost (zcela nový prohlížeč) mi přijde velmi nepravděpodobná. Na to Microsoft prostě nemá.

Osobně bych si docela přál, aby nastala první varianta, totiž vykreslovací jádro sakumprásk to samé jako v šestce. Šestka je sice špatná, ale už je docela deterministicky špatná. Jinak řečeno chyby šestky už dneska známe a umíme s nimi počítat.

Čeho se bojím nejvíc, je další nevypočitatelná verze prohlížeče. Pár chyb se sice opraví, ale něco to bude dělat jinak, něco stejně špatně jako šestka a vzniknou nové chyby. Přestanou fungovat některé hacky, budou se vynalézat nové. Některé starší stránky, pečlivě vyladěné pro šestku, se zhroutí.

Pokud se bude jádro měnit a programátorům Exploreru to pálí, zapracují do podpory CSS nějaký jednoznačný a deterministický postup, jak napsat styl pouze pro IE 7. Něco jako -ie7-font-size. Nebo @media IE7{}. Aby se to nemuselo hackovat záhadnými kouzelnými formulemi.

Jenže do léta je času málo. Bojím se bojím, že to zase zvořou.

Souvislosti: IE7 na IEBlog (anglicky), Beta IE 7 letos v létě -- Petr Weida na About weblog

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.