Yuhůův weblog o webu

v pondělí 21. února 2005

AdSense pro domény

Kromě AdSense pro vyhledávání a AdSense pro obsah provozuje Google od začátku února třetí druh reklamního programu AdSense -- AdSense pro domény (anglicky AdSense for domains). Tento program je určen majitelům zajímavých doménových jmen se slušnou návštěvností.

Google AdSense pro domény je navrženo tak, aby analyzovalo význam doménového jména a podle zjištěného významu na stránku dodávalo cílenou reklamu ze systému AdWords. Majitel domény potom dostane provize z prokliků. Z kontextu jsem jaksi vyrozuměl, že se primárně jedná o program pro parkované domény, což mi ovšem trochu nedává smysl s podmínkou účasti -- minimální požadovaná návštěvnost je 750 tisíc zhlédnutí měsíčně. To je na zaparkovanou doménu docela příliš, i kdyby se to počítalo z více domén (pro srovnání -- tato doména Jak psát web má asi 900 tisíc zhlédnutí měsíčně). Celkově to na mě působí tak, jako by AdSense for domains bylo určeno pouze pro masivní doménové spekulanty.

Stejně jako v případě AdSense pro obsah, i zde jsou výsledky zatím optimalizovány pouze na angličtinu (jak se praví ve FAQ). Přesto jsem z kontextu vyrozuměl, že si přihlášku mohou podat i čeští doménoví držitelé (pokud mají dostatečnou návštěvnost).

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.