Yuhůův weblog o webu

v úterý 22. února 2005

Sandbox a konec Google dance Allegra

Další taneček Googlu skončil. Během něj se stalo zejména to, že se do výsledků vrátily domény odstavené v pískovišti (v sandboxu), kdežto jiné tam spadly.

Co je sandbox

Ještě v lednu jsem vůbec nevěděl, že v Googlu nějaký "sandbox" existuje. Dokonce jsem se na to teď musel ptát v konferenci a dostal jsem výbornou odpověď od Radima Smičky. Dříve jsem se o to nezajímal, protože se mě to netýkalo.

Nyní si ale od podzimu ve volném čase pro zábavu píšu jeden malý webík o Krétě, abych se ve stránkotvorbě udržoval ve formě. Podle očekávání jsem se s ním rychle dostal na klíčové slovo Kréta v Google na druhé místo. Ale od druhého února šmitec. Měl jsem ten web na nové doméně a doména propadla do sandboxu. Třetina návštěvnosti v prachu. Zároveň jsem zjistil, že se propadly i další nové weby.

Někteří SEO experti nevěří, že něco jako "sandbox" skutečně v algoritmech Googlu existuje. Jiní tvrdí, že to funguje asi takto:

Obvykle se soudí, že tento algoritmus (nebo soustava algoritmů, která jako celek vykazuje popsané chování) má za cíl odolávat spamu ve formě klikacích farem s mnoha stránkami fiktivního obsahu. Google nové domény prostě obětuje bez ohledu na jejich kvalitu a v získaném čase spammerské domény (nějak) rozpozná. Cituji teorii ze stránky Google Ranking Factors List:

Spammeři denně vytvářejí džilióny nových stránek, navzájem provázaných kazilióny nových odkazů. Ignorováním nových odkazů Google na 2-4 měsíce POZASTAVUJE vysoké hodnocení nových (nedávno objevených?) webů.

Sandbox postihne web na několik měsíců, načež se po několika měsících stránky do výsledků opět skokově vracejí. Tento skokový návrat v souvislosti s právě problěhlým Google dance hlásí mnoho webů. Zdá se mi ale, že více lidí bylo postiženo propadem (nebo více křičí) a že už asi neplatí to pravidlo, že stránka musí být optimalizována na nějaké komerčně zajímavé slovo. Znám propadlé stránky, které zas tak dobře optimalizované nejsou.

Kudy z písku

Zajímavé je, že se penalizace opravdu aplikuje na stránky na celé doméně, nikoli na úrovni jednotlivých stránek (URL). Dosud jsem se domníval, že Google na doménu zas takový ohled nebere (například PageRank se počítá pro jednotlivá URL). Ještě nevím, zda se sandbox bere podle domény druhé nebo třetí úrovně.

Obecně se propadlým stránkám doporučuje zvyšovat počet zpětných odkazů a často aktualizovat obsah. Jestli to ale opravdu vede k vyjmutí webu ze sandboxu, jsem se nikde nedočetl. V následujících dnech jsem rozhodnut podniknout i jiné doporučované triky (dám vědět výsledek). Aktualizace obsahu se ovšem jistě vyplatí i tak, protože

  1. není na světe jenom Google
  2. a jednou se do výsledků vrátím i tam.

Související: jiná odpověď na můj dostaz s odkazy (konference SEO), Google taneček Allegra, Google Dance Allegra, dějství druhé (oboje tento blog)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.