Yuhůův weblog o webu

v úterý 15. března 2005

Pár novinek v českém SEO

Seznam spustil nové vyhledávání a na Toplistu jsou opět statistiky vyhledávačů.

Radim Smička, autor knihy o optimalizaci pro vyhledávače, se v diskusi SEO.nawebu.cz ohledně nového vyhledávání v Seznamu vyjádřil takto:

To super vyhledavani je naprosto super. At zije SEO ;-). Si snad otevru vino :-).

Patrně přitom parafrázoval styl Iva Lukačoviče, který spuštění nového fulltextu oznámil v češtinářsky ne zcela vybroušeném článku na svém blogu.

Fulltextová vyhledávací technologie Seznamu je zcela nová a nevyhnutelně trpí dětskými nemocemi. Nové hledání je ale už teď oproti tomu, co bývalo na Seznamu výchozím hledáním, obrovský pokrok. Do včerejška se prohledával pouze katalog Seznamu, přesněji řečeno prohledávaly se pouze katalogové popisky a titulky několika stovek tisíc záznamů. Nic víc. Nový fulltextový index nyní určitě obsahuje desítky milionů stránek a patrně se bude zvětšovat. Pro majitele stránek tak přichází možnost snadno oslovit zhruba tu polovinu českých uživatelů internetu, kteří na vyhledávání používají Seznam. Když píšu "snadno", myslím tím to, že bude stačit psát dobré stránky a provazovat je dobrými odkazy.

Statistiky vyhledávačů na Toplistu

Jaké změny přinese seznamácký fulltext do českého vyhledávacího světa, můžete sledovat v opětovně spuštěných globálních statistikách Toplistu. Úplně dole. Tentokrát mají statistiky vyhledávačů jinou podobu než dříve -- obsahují procenta vyhledávačů podle kategorií, nikoliv souhrnně. To možná nebude mediálně tak poutavé jako někdejší celková čísla, ale v praxi to chápu jako mnohem zajímavější údaje. Dozvíte se třeba, že z Google Images chodí uživatelé zejména na stránky o fotkách a o filmu (pravda, nic překvapivého). Dík za zapnutí statistik patří Pavlu Francírkovi, provozovateli Toplistu.

Momentálně jsou ve statistikách čísla ze včerejška, nasbíraná tedy ještě před zapnutím seznamáckého fulltextu. V příštích dnech bude zajímavé sledovat, jak moc (a kam a zda vůbec) se to pohne.

Aktualizace večer: pokud se podíváte do statistik svých stránek na referrery, fulltextu Seznamu tam moc neuvidíte. To proto, že dnes (tj. v úterý) zřejmě podstatnou část dne lidé proklikávali přes nějaký javascript, který referrer (minimálně v Exploreru) nepředával. Už se to změnilo na normální odkaz, ale s úterními čísly vyhledávačů to asi pohne. (Mimochodem jsem se byl dnes v Seznamu podívat -- kuchyňka je stále na svém místě.)

Související: Hledání nasazeno, screenshoty zatím vypnuty, Ivo Lukačovič na svém blogu. Seznam zastavil novým vyhledáváním nástup Google, tvrdí Robert Němec. (Tento Robertův článek doporučuji zejména díky zajímavé formě podání. Není snadné napsat tiskovku sám o sobě, nemyslím to vůbec zle.)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.