Yuhůův weblog o webu

v úterý 29. března 2005

Větší line-height čitelnosti pomáhá výrazně

Špatně čitelný text se nastavením výšky řádku (css vlastnost line-height) na hodnotu alespoň 1.3 stává čitelnějším. Ono se to ví, ale ví se to málo.

Pro svoje tvrzení nemá žádná exaktní čísla, vypozoroval jsem to na sobě. Přes víkend jsem si testoval nové bookmarklety. Ačkoli nemám zrak tak špatný, nechci si ho likvidovat, a tak si písmo webových stránek při čtení zvětšuji. Valná většina webů pro mě není dobře čitelná -- nejčastější chybou je kromě příliš širokých řádků (Lidovky) nemožnost písmo si v Exploreru zvětšit (Lidovky, Idnes, Ihned atd.). To všechno je známé.

Když jsem si ale ty bookmarklety ladil, zjistil jsem, že ani sebevětší písmo ještě nezlepší čitelnost. Myslím takové to subjektivní pohodlí při čtení. Jakmile jsem začal nastavovat větší hodnotu line-height -- zhruba na hodnotu 1.3 až 3 -- dostal jsem se na pohodlné čtení. Překvapilo mě přitom, že od určité line-height (zhruba 2) zas tak moc na velikosti textu nezáleží. Omluvte nyní, moji milí čtenáři, že si z vás udělám pokusné králíky:

Porovnejte schválně tyto dva odstavce textu. Můj blog má normálně nastavenou line-height na hodnotu 1.6 protože mi to předloni přišlo jako dobrý nápad. Když nastavím Arial 14px, ale výšku řádku srazím na výchozí hodnotu 1, hned se to čte hůř. Možná máte jiný pocit, nevím, ale mně to při čtení tohoto textu tak přijde.

Oproti tomu tento odstavec by měl být malým písmem velikosti 11px, ale s výškou řádku (line-height) 2.5. Subjektivně se mi to čte určitě lépe. Mnoho webů má v grafickém návrhu malé písmo zakotveno. Že se to blbě čte, je grafikovi obvykle jedno -- jeho práce je, aby to dobře vypadalo. A malé písmo, marná sláva, v návrhu vypadá víc profi.

Několikrát jsem se ve své praxi dostal do situace, kdy jsem měl na stole grafický návrh (na uživatelích netestovaný) obsahující mrňavá písmenka a měl jsem za úkol dostat jej v této podobě do formy html stránky. Moc mě to nebavilo, protože jsem věděl, že stránka nepůjde snadno přečíst -- rád dělám věci pro lidi, ne proti nim. Kdybych se do podobné situace dostal dnes, už budu vědět, že zvětšením line-height těm mravenčím textům pomůžu mnohem víc, než se zdá.

Jenom připomínám, že absolutní hodnota výšky řádku se odvozuje od velikosti písma.

Aktualizace po 30 hodinách: v komentářích se moje postřehy dočkaly patřičné relativizace. Ukazuje se, že asi každý chápe písmo trochu jinak. Žádné překvápko, jenom potrvrzení známého stavu.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.