Yuhůův weblog o webu

v pátek 22. dubna 2005

Google Search History

Nový program Googlu umožňuje nechat si zaznamenávat všechna svá vyhledávání na Google a později se k nim vracet. V tuto chvíli mi není úplně jasné, k čemu to může někomu být dobré. Občas se mi sice stává, že vím, že jsem něco na Googlu našel, a už to najít nemůžu, ale mám si kvůli tomu zapínat zaznamenávání všech svých vyhledávání a prokliků?

Služba se jmenuje Google My Search History, je v beta verzi (což se dá číst: chvalte, ale nekritizujte) a patří do množiny služeb Google Account, k nimž se v Google dá přistupovat přes jedno přihlašovací jméno (emailovou adresu) a heslo.

Co to umí

Pokud někoho z vás při pohledu na tuto službu napadá slovní spojení Velký bratr, tak upozorňuju, že Google si přes cookies pamatuje uživatele a javascriptem zaznamenává prokliky uživatelů už asi tři roky. Asociace tedy nikoli nesmyslná, ale rozhodně ne nová.

Násobné počítání prokliku

Jirka Bureš si všimnul podivného počítání některých prokliků a označil jej za chybu. Myslím, že to chyba není. Celý vtip je v tom, že Google prokliky javascriptem neměří naprosto čistě, ale takovou obezličkou -- neměří na odkazu onclick, ale onmousedown. Ve zdrojáku výsledku hledání to vypadá takto:

<a href="..." onmousedown="return clk(this,'res',4)">text odkazu</a>

(kde funkce clk() je výše definovaná a nepodstatná, přičemž ta čtyřka znamená pořadí odkazu ve výsledku). Měřit onmousedown je velmi chytré, protože se tím chytí pravé i levé tlačítko. Může to ale vést k tomu, že vzniknou záznamy, které ve skutečnosti k návštěvě nevedly. (O možnostech měření javascriptem.)

Jak tak dopisuju tento článek, koukám, že jsem úplně přehlédnul, že Google My Search History včera popsal právě Jirka Bureš. Mohl jsem si ušetřit psaní :-)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.