Yuhůův weblog o webu

v úterý 21. června 2005

Google Sitemaps mohou být užitečné

Jan Pokorný v konferenci seo.nawebu.cz popsal, jak na nějakém špatně zaindexovaném webu použili Google Sitemaps a vedlo to k lepšímu zaindexování stránek v Google.

Google Sitemaps je služba na posílání seznamu stránek určitého webu přímo Googlu. Vizte prosím stručné objasnění Google Sitemaps, širší objasnění Google Sitemaps, nástroje pro Google Sitemaps a hlavní stránku Google Sitemaps na přidávání vlastních map stránek.

Když jsem poprvé viděl novou službu Google Sitemaps, byl jsem na rozpacích, zda to vůbec k něčemu může být užitečné. Domníval jsem se, že dobrý robot (což Googlebot spíše je) dokáže strukturu webu podle odkazů odhalit zcela dostatečně, a tak není potřeba sitemaps vůbec používat. Řešení doporučované Googlem navíc vyžadovalo na straně serveru nainstalovaný Python, což u nás zatím není samozřejmostí. Nějaké automatické webové řešení na generování mapy stránek bych se zase zdráhal použít, protože je vysoce pravděpodobné, že narychlo ušitý webový automat strukturu stránek pochopí hůře než samotný Googlebot. To všechno mě odrazovalo od toho, abych o Google Sitemaps vůbec psal.

Dnes mě příspěvek z konference přiměl můj přístup přehodnotit. Po pěti dnech po odeslání mapy stránek do Sitemaps se údajně zaindexovalo našlo všech dvanáct tisíc stránek webu.

U webu, kde je problém s indexací, daná služba určitě pomůže. (Jan Pokorný, seo.nawebu.cz)

(A nakonec veselá hádanka. Víte, čí publikační systém "pravděpodobně jako první na světě" obsahuje Google Sitemaps?)

Důležitá oprava/doplnění: jak v komentářích poznamenal Michal Illich, při čtení odkazovaného příspěvku jsem přehlédl důležitý detail - spletl jsem si počet nul u čísla. Dvanáct tisíc URL není zaindexovaných, pouze je Google zná (tedy např. u nalezených stránek nevypisuje popisek). Zaindexovaných je po pěti dnech dvanáct set, ale i to je docela slušné.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.