Yuhůův weblog o webu

v pátek 29. července 2005

IE 7, první zkušenosti

Je to bída. Internet Explorer 7 má podporu alpha kanálu (průhlednosti) u obrázků ve formátu PNG a je opraven pekaboo bug. Jinak nic.

Microsoft vydal první Internet Explorer 7 jako betu1 pro nějaké své členy, ale už se to dá stáhnout. Podle různých novinek, které IE 7 obsahuje (zajímavě komentované na webmasterworld, anglicky), se Microsoft opět zaměřil úplně někam jinam, než by bylo potřeba - totiž na přebudování ovládání.

Instalaci popsal Acci u nás v diskusi. Potřebujete iXPéčka (na 2000 to neběhá), ten systém musí být legální (při instalaci se kontroluje) a musíte si v registrech změnit výchozí instalační jazyk (Acci popisuje). Dále musíte oželet Internet Explorer verze 6, po instalaci nenávratně zhyne a bude nahrazen IE 7. Instalace probíhá normálně, (hází to prostě nějaké chyby a restartuje se to) . Po prvním spuštění mi nový Explorer vyhodil 3 kritické chyby a nastavil si výchozí stránku, která neexistuje (ale omlouvají se nám). Po dalším spuštění všechno jelo, jak má.

Nový Internet Explorer má přeházené nástrojové lišty, což znamená adresu nahoře, a vymyslel to nějaký magor, protože tlačítko Zpět je tím pádem příšerně daleko. Políčko na adresu se nechová jako nástrojový panel, ale jako blok betonu, prostě nejde změnit. Vedle adresy je natvrdo jakési vyhledávací políčko, které také nelze odstranit. Pod adresou je řádek na ouška tabů. Internet Explorer 7 evidentně s taby pracuje velmi solidně (včetně například navýsost užitečného příkazu Ctrl + Shift + kliknutí na odkaz), škoda jenom, že ta ouška zabírají tolik místa. Úplně nejlepší je, že se tabbed browsing dá vypnout v nastavení (to jsem nečekal). Internet Explorer totiž používám zejména kvůli tomu, že tabbed browsing nemá.

Zabudované RSS?

Podle toho, co se tak různě píše, má mít Internet Explorer 7 zabudovanou RSS čtečku. Asi je to čtečka pro pokročilé, protože jsem nedokázal rozběhnout ani základní funkčnost, vůbec netuším, jak se to ovládá. Pouze je zřejmé, že rss soubory se v prohlížeči zobrazují nikoli jako výpis xml, nýbrž s nějakou modrou defaultní xslt šablonou.

CSS: vůbec žádný pokrok

Provedl jsem si pár testů s CSS. Právě kolem CSS se točí největší očekávání vývojářů. Zdá se, že jde o očekávání zbytečná. Podle mých pozorování se 1. beta verze Internet Exploreru 7 se od šestky v podpoře CSS neliší vůbec nijak. Pouze se mi nepodařilo zahlédnout pekaboo bug, to je pravděpodobně opravené. Například bug s dvojitým okrajem ale stále přetrvává (popis obou bugů od Honzy Biena).

Beta verze Internet Exploreru 7 neobsahuje podporu pro nic, co by už nebylo v šestce. Nejsou tu ani pokročilé selektory (+ , > apod.), ani podpora :hover nebo :after, prostě nic takového. Naštěstí fungují stejné hacky, např. podtržítkový. Všimnul jsem si, že sedmička stejně jako šestka rozlišuje zobrazovací módy, nestihnul jsem ještě ale otestovat, jak se tváří na xml prolog a na různé typy doctype.

Je možné, že se ještě podpora CSS dopracuje a že tohle je jenom beta, ale nevsadil bych na to ani pade.

Poloprůhledné PNG

Funguje to, Explorer 7 už v téhle beta verzi podporuje alfa kanál. Jak v obrázku, tak v pozadí. Sláva. Už vidím, jak noviny přinesou senzační zvěst:

"Microsoft vyvinul poloprůhledné obrázky! Umíte si to, vážení čtenáři, vůbec představit? U nás v redakci si to představit nedokážeme. Je to prostě zázrak!" (Pravé mladé noviny, příští týden)

Bezpečnost

Bezpečnosti nerozumím, ale spíš mi to připomíná totální paranoiu. Při prvním spuštění se Explorer 7 ptá, jestli může u navštívených stránek podle své databáze zkontrolovat, jestli neobsahují phishing. Ano, ne? Takže půlka lidí dá ne, půlka ano. Pak se před zobrazením všech stránek asi bude posílat request do Microsoftu a asi se bude čekat na povolení. Pěkná zdržovačka.

Říká se, že se nebudou moci zpracovávat javascripty z jiné domény. To jsem ještě nezkoušel, ale pokud je to pravda, tak to bude docela otrava. Naopak jsem někde četl, že budou osekány možnosti otevírání nových oken a že prý nemá jít vypnout řádek adresy. Řádek adresy jsem javascriptem u nového okna v pohodě vypnul, takže to jsou asi kecy. Jediné, co opravdu nešlo, bylo otevření nového okna do fullscreenu, aspoň že tak.

Závěr

Fandil jsem jim, ale get Firefox!

Související: Jan Brašna přináší mnohem více podrobností. Jeho závěr zní: "... nejspíš většinu práce zabralo přemýšlení o tom, jak se co nejlépe vysmát světu."

Pár screenshotů u Jirky Macicha.

Další články:
IE7 Beta 1: Microsoftu se nástřel nepovedl, Jirka Macich,
Petr Weida: 15 let webdesignu a žádná změna,
U Milana Kryla: Obrázky Internet Exploreru 7 beta 1,
30 screenshotů, David Grudl.

Vyjádření samotných vývojářů IE7 (anglicky) je docela slibné -- do další bety chtějí dostat podporu pro hodně věcí z CSS2. Česky to shrnuje Petr Weida: IE7 Beta 2 slibuje podporu standardů, případně totéž předkládá Pixy: IE 7 beta není IE 7

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.