Yuhůův weblog o webu

v neděli 31. července 2005

Slibovaná podpora CSS v IE7

Další beta verze IE 7 by prý měla mít lepší podporu CSS 2 a opraveno více chyb.

Několik hodin poté, co jsem sepsal kritický pohled na první beta verzi Internet Exploreru 7, se na blogu vývojářů tohoto programu objevila zpráva o tom, že vývojáři vědí, co je všechno špatně, a že to opraví a doplní. V češtině tento článek tlumočí Petr Weida a Petr Staníček. Z tohoto nového pohledu byla první beta verze jenom jakýsi vtip.

To je fajn, že takové věci slibují. Obzvláště se těším na podporu position: fixed (prvek při rolování zůstává na místě) a na podporu :hover (změna při přejetí myší) pro všechny prvky, ne pouze pro odkazy. Naopak jsem trochu opatrný při jásání nad pokročilými selektory (následovník, dítě, atribut), protože mohou rozbít některé starší hacky, které stavějí na tom, že Explorer tyto selektory nepodporuje.

Přestože jde o dobré pokroky, skutečnou revoluci nezpůsobí (možná tak position:fixed;, ale to až za dlouho). Opravdovým krokem vpřed by byla podpora pseudotříd :after, :before a s nimi svázané vlastnosti content. Na nic takového si pravděpodobně u Microsoftu netroufnou.

V diskusích se dost často objevují hlasy typu: hlavně, ať se nic nemění -- museli bychom optimalizovat a ladit stránky. Na to dal Microsoft odpověď myslím už dříve: starý quirk mód se zásadněji měnit nebude, nové věci se budou přidávat pouze do standardního módu. To mi přijde jako velmi chytré rozdělení. Dá se totiž předpokládat, že kdo už dnes ve standardním módu dělá, bude si umět stránky doladit snáze, než někdo, kdo o módech nemá ani páru.

Mnoho povyku pro nic?

Možná vám přijde, moji milí čtenáři, že se zbytečně důkladně věnuji prkotině jménem Internet Explorer 7. Je fakt, že já osobně na tom, jaké budou budoucí prohlížeče, asi nic nezměním, tak proč se o to zajímat? Minulost ale ukázala, že možnosti využití jazykových konstrukcí klientských technologií jsou mnohem více závislé na podpoře prohlížečů než na své specifikaci. Naneštěstí, dodávám, ale je to realita. Takže jsem prostě jenom trochu nervózní.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.