Yuhůův weblog o webu

v pátek 21. října 2005

Karol Veleba o AdFOXu

Na otázky ohledně nedávno spuštěného reklamního systému AdFOX mi odpověděl Karol Veleba, vedoucí projektu AdFOX. O AdFOXu už jsem psal minulý týden.

Yuhů: Komu adFOX patří? Má v něm nějaký majetkový podíl Internet Trading?

Karol Veleba: Je to spoločný projekt Centrum.cz a Internet Tradingu v pomere 50-50%.

Minimální cenu za proklik jste nastavili na 5 korun. Není vám líto, že přijdete o prokliky z desítek tisíc klíčových slov, u nichž je tato cena za proklik příliš vysoká, takže je inzerenti nebudou zadávat?

Cena je stanovená podľa skúseností z terénu. Myslite, že 5 Kč je veľa za prinesenie potencionálného klienta? Na druhej strane chceme už nechať zarábať aj malé weby a pri nižšej cene za klik to pre nich stráca cenu. V ďalšom rade je tento systém nastavený tak, aby boli obchodníci aktívnymi nositeľmi nových klientov a tých treba tiež zaplatiť. Slabosť všetkých PPC systémov v CR je predaj len online, následne malo klientov (väčšina tomuto modelu nerozumie), a ešte menej peňazí pre weby. To chceme zmeniť.

Denní rozpočet kampaně se nedá nastavit nižší než 100 korun. Co se stane, když nebude vyklikán?

Tu sa jedna o nepochopenie systému. To nie je číslo, ktoré sa musí denne vyklikať. Ide o maximum, ktorý sa môže vyklikať. To znamená, že keď budú spravene 3 kliky za deň, nič sa nedeje. Ale nemôže byť spravených viac ako nastavených 100 klikov. Je to kvôli tomu, že napríklad pri leteckom nešťastí sa obrovským spôsobom môže zvýšiť zobrazovanie reklamy na slovo "letecky", a reklamná kampaň by sa tak mohla vyklikať v priebehu dna. Je to ochrana pre klientov, nie represia.

Existuje tedy v AdFOXu nějaká minimální útrata?

Nie, keď budete mat špecifické slová, môžete tam s kreditom 1000 Kč vysieť aj 10 rokov.

Máte vlastní systém kontextového cílení reklamy pro obsahové stránky? Je založen na Morfeu, nebo na něčem jiném? Využívá index Morfea?

Je to vlastný systém. Z Morfea sú použité knižnice a podieľali sa na vývoji ľudia, ktorí majú s Morfeom veľké skúsenosti.

Co se na Centru stane se stávající podobou Sponzorovaného odkazu PPC? Zanikne to, nebo se to automaticky převede na AdFOX?

Je to prevedené do nového adFOX a staré PPC sa už prestali zobrazovať.

Proč se podoba účtu AdFOX tak nápadně podobá účtu Google AdWords?

Od AdWords sme sa nechali inšpirovať postavením PPC systému. V ďalšom vývoji sme si dali prísny zákaz používať nápady z AdWords, lebo sme sa báli presne týchto pripomienok, že budeme porovnávaný a obviňovaný z kopírovania. Keďže ale v Googlu pracujú stovky ľudí na tom, aby bol systém čo najefektívnejší, je ťažké vymyslieť niečo iné, čo by nebolo horšie. Tak sme logicky vlastným vývojom prišli k podobným záverom.

Je zřejmé, že při prodeji reklamy do AdFOXu sázíte hodně na partnerskou síť. Máte nějak formalizované postupy, jak produkty z AdFOXu nabízet klientům? Prodej desítek klíčových slov za plovoucí ceny přes partnerskou síť je mnohem složitější než standardní balíčky za pevnou cenu. Co se například bude dít, když partner s klientem nasmlouvá určitý počet prokliků za určitou cenu, ale cena se mezitím v aukci výrazně zvedne?

Je nastavený celý systém školení pre našich obchodníkov, ako aj pripravujeme semináre pre externú verejnosť.

Klient si môže kúpiť dva produkty. Buď si za základnú cenu kúpi balíček, kde mu garantujeme cenu 5 Kč, ale miesto na 4 a 5 mieste, kde sa bude točiť z ďalšími x partnermi. Alebo mu cenu negarantujeme, zapojíme ho do aukčného modelu, kde mu vysvetlime systém rastu ceny a výhody.

Klíčová slova v AdFOXu nejdou cílit na přesnou shodu. Je to záměr?

Interne s presnou zhodou pracujeme. Inzeráty na presnú zhodu majú vyššiu váhu ako ostatné. Našim zámerom bolo zjednodušiť to pre užívateľov a zadávateľov. Tu sme sa odlíšili od AdWords a tiež sa to nepáči. Ťažko vyhovieť všetkým.

Kdy do AdFOXu doděláte měření konverzí?

V ďalšej vlne, ktorá príde o par mesiacov.

Lze v AdFOXu vypnout umisťování inzerátů do obsahových stránek a nechat je zobrazovat pouze ve výsledcích hledání?

Nie. Český trh je príliš malý na to, aby sme to nechali hneď bežať len na vyhľadávaní. Plánujeme ale veľmi zaujímavú príležitosť pre weby spojene s vyhľadávaním. Ale o tom až neskôr.

Děkuji za informace!

Publikační poznámka: komunikace probíhala emailem, do slovenského textu je diakritika doplňovaná ručně. Omluvte prosím spáchané chyby.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.