Yuhůův weblog o webu

v pátek 11. listopadu 2005

Google zná význam slova ceník

Když na Google hledáte dotaz "cenik server" , ve vypsaných výsledcích se kromě těchto dvou slov ztučňuje i slovo "cena". Google asi ví, že kdo hledá ceník, hledá také cenu. Zkuste si na Google vyhledat server ceník.

Není ale jasné, zda Google podle slova cena i vyhledává. Nepodařilo se mi na slovo ceník (případně cenik) vyhledat stránku, která by slovo ceník (případně cenik) neobsahovala a obsahovala pouze slovo cena.

Aby to rozšiřování významu fungovalo, musí být splněna spousta podmínek, zhusta nelogických. Parametr lr je třeba mít nastaven na prázdnou hodnotu (jinak řečeno je třeba hledat ve všech jazycích) a nastavený jazyk musí být angličtina (parametr hl=en, více o parametrech Google). Hledaný dotaz musí být alespoň dvouslovný. Rozšíření z ceník na cena funguje, opačně to nefunguje. Funkčnost je stejná na všech mně známých datacentrech.

Žádné další případy rozšiřování významu slov se mi nepodařilo nalézt. Pokud nějaké objevíte, budu rád, pokud mi dáte vědět na email dusan@pc-slany.cz nebo do komentářů. Za upozornění na tento jev děkuju Pavlu Francírkovi.

Doplnění z komentářů

V. Saur upozornil, že podobně jako ceník se chová slovo "prodám". Zkuste si třeba hledat dotaz prodám fakturu. Uvidíte ztučněné slovo prodej.

Další vlastnost Googlu, kterou jsem neznal, je pojmutí významu některých důležitých zkratek. Například se k mému velkému překvapení k nalezení na dotaz JPW najde naše diskuse Jak psát web. (Díky, Jany!)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.