Yuhůův weblog o webu

ve středu 16. listopadu 2005

Google Base spuštěno

Google Base je nová služba Google, která umožňuje vložení libovolného (převážně textového) obsahu na web, aby jej všichni mohli vidět. Typicky se jedná o nějak strukturovaná data, například inzeráty na prodej auta, termíny a programy školení, zprávy, výrobky a podobně.

Těžko říct, jaký má Google s touto službou strategický záměr. Dle mého názoru jde o obdobu nebo náhradu bezplatných hostingových služeb, do kterých se Google nikdy nepustil (a myslím, že ani nepustí).

Lidé mají několikerou motivaci, proč položky do Google Base zadávat:

Vložení obsahu do Google Base je samozřejmě bezplatné. (Opět, jako i v jiných googlích službách, je potřeba účet na Google.) Nic tedy nebrání například internetovému obchodu, aby do Google Base nalil informace o svých produktech. Takovéto operace jsou usnadněny hromadným nahráváním souborů (bulk upload files).

Proč to?

Jakou má pro spuštění služby motivaci Google? Na rozdíl od mnoha kritiků se nedomnívám, že se Google plánuje stát velkým bratrem a mít informační kontrolu nad celým světem. Spíše se mi zdá, že touto velmi obecnou aplikací zaútočí na různé speciální služby svých konkurentů -- například na internetové bazary, servery o autech nebo o práci. To všechno například Yahoo má a Google to teď vyvíjet... prostě nemusí.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.