Yuhůův weblog o webu

v neděli 25. prosince 2005

Nový web o sémantice

Lukáš Havrlant spustil nový web Sémantika - pravý význam HTML značek. V sekci návodů tam lze najít třináct zajímavých článků popisujících semantické použití té které HTML značky.

Takže k čemu tedy sémantika slouží? Ke správnému vyznačování jednotlivých úseků zdrojového kódu každé webové stránky. HTML zná mnoho značek (či tagů) a většina z nich má také svůj význam, který bychom měli dodržovat. (citace z hlavní strany semantika.name)

Když jsem já osobně s webem začínal, objevil jsem též myšlenku sémantiky a velmi jsem jí propadnul. Brzo jsem ale zjistil smutnou skutečnost, že jazyk HTML není zrovna moc sémantický. A tak si dnes se sémantikou hlavu vůbec nelámu.

Rozvoj HTML tagů jako významových značek ustrnul brzo po rozjezdu www, takže dnes sice v HTML máme šest tagů pro nadpisy, osm tagů pro seznamy a tři tagy pro citace, ale nemáme tag pro patičku, navigaci, blog odkazů, není značka pro poznámku pod čarou, viditelné shrnutí článku, viditelný popisek obrázku, nemáme tag pro datum, autora ani pro další druhy informací, které se do HTML jaksi "nevešly". Pro skutečný sémantický popis moderní webové stránky by ale údaje o tom, co je třeba patička, co je reklama, co hlavní text a co je nesouvisející informace, byly zásadně důležité. (Jistě podobných užitečných "tagů" vymyslíte další tucet.)

Plácačkou na mouchy rozhodně lze plácnout do puku tak, aby na ledě kousek popojel. Stejně tak v HTML lze psát stránky tak, aby byly trochu sémantické. Nemá ale smysl hrát plácačkou na mouchy hokej. HTML jazyk by se musel zásadně změnit, aby odpovídal sémantickým potřebám dnešního webu.

Ačkoli s autorem stránek semantika.name v zásadě nesouhlasím (protože razím zásadu, že nejdůležitější je, co zvládnou prohlížeče) rád vás na jeho web posílám. Ten web se mi totiž líbí, vidím v něm hodně práce a věřím, že i leckomu pomůže. A také mi imponuje, že autor nic nezastírá. Dovolím si ještě jednu hezkou citaci:

... byl bych nerad, aby to vyznělo, že pokud nebude web stoprocentně sémantický, jedná se o špatný web. Sémantika totiž může omezovat, může zdržovat a někdy také může webdesignera pořádně natrápit.

Na stejné téma píše Filův blog.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.