Yuhůův weblog o webu

22. 2. 2007

Jak si nezkazit web NonSensem

AdSense je hezká věc. Jestli jsou smyslem vašeho života peníze, vražte si reklamy třeba doprostřed stránky a zamaskujte je jako normální odkazy. Čtyřikrát pod sebe. To se smí. Pokud ale stránky děláte kvůli něčemu smysluplnějšímu, než je aktuální zisk z reklamy, před nasazením AdSense se zamyslete.

Možná znáte ten obrázek, který ukazuje, na kterém místě na stránce funguje AdSense nejlépe. Je v nápovědě AdSense či případně v článku Lukáše Hanese na Lupě. Na tenhle článek vlastně reaguju. Cituji:

Jak vidíte, nejlepší je reklamy umístit přímo do obsahu a pokud možno na začátek textu.

No a to je právě blbost. Obrázek ukazuje, kde se na reklamy nejvíc kliká. Nic víc. Pokud umístíte reklamy do prostřední části stránky nahoru, nevíte kromě míry prokliku nic.

Příklady táhnou. Podívejme se například na Invii, myslím že nejúspěšnějšího českého prodejce zájezdů přes web. Člověk by tam už čekal nějakou zkušenost, ale rozum zůstává stát. Třeba si dejte hledat zájezdy do Brazílie. (Nebojte, tohle není žádný reklamní odkaz.) Na jejich stránky chodí lidi hledat a kupovat zájezdy. A co vidí v pravém sloupku? Reklamy konkurence přes AdSense. Nu. Asi to Invii vydělává víc než prodej zájezdů, protože jinak nevím.

Webová reklama je dobrá věc, protože pomáhá živit weby, které se jinak neuživí. AdSense je super. Reklama má ale i své náklady příležitosti. Na obchodních webech nemá co dělat, protože lidi mate, štve a odvádí pryč. V první řadě to platí o animacích, ale kontextová reklama je hned v závěsu. Všeho s mírou.

Související: Optimalizace prohlížeče pro AdSense, Arthur Dent.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.