Yuhůův weblog o webu

28. 6. 2007

Slovenská policie se zbláznila

Policisté odnesli ze serverovny slovenského webhostera Websupport.sk deset počítačů. Zastavili tím chod asi tři a půl tisíce domén a způsobili problémy stovkám klientů. Jsou to evidentně magoři.

Údajným důvodem má být vyšetřování loňského průniku do počítačové sítě Národního bezpečnostního úřadu Slovenské republiky (NBUSR). Teď se za svou ostudu někdo možná chtěl pomstít a tak vymyslel zabavení serverů normálního webhostera.

Síť NBÚSR byla loni v době průniku fakticky nezabezpečená (rootovská hesla typu "123456"). Podrobnosti kopírování dat (tomu se ani nedá říkat útok) jsou vypsány na blackhole.sk. (Jestli jste to loni nečetli, dejte se do toho, je to dobré čtení. Principu průniku rozumí i lamy typu Yuhů.) Blackhole.sk je údajně hostováno na poškozeném hostingu websupport.sk, ale doména blackhole.sk údajně fungovala i po odnesení serverů.

Fakt by mě zajímalo, co si policisté na těch zabavených počítačích asi tak přečtou. Počítám, že před fyzickým útokem je každý normální server chráněn. Sebrali i switch (to je ta krabička na propojení kabelů). Jsou to evidentně magoři.

Nechtělo se mi zabavení serveru věřit, ale přečtěte si souvislosti: Zpráva na sme.sk, rozhovor s provozovatelem Websupportu, Loňský podobný zábor serveru hysteria.sk a již jednou zmíněný popis kopírování dat z NBUSR.

Z websupport.sk cituji:

Polícia jednoducho nemá právo zobrať desať serverov žiadnej firme, už vôbec nie komerčnému webhostingu s odôvodnením, že nevedeli čo kde hľadajú, tak zobrali všetky.

Pár dalších později přidaných odkazů: Hezký příměr s medvědem a kobercovým bombardováním, podrobné sledování případu s mnoha odkazy.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.