Yuhůův weblog o webu

28. 6. 2007

Jak se drze kradou inzeráty

Provozovatel inzertního serveru slando.cz krade inzeráty jiného inzertního serveru. Přiznává pochybení, slibuje nápravu, ale krade dál. Důvodem je patrně snaha o zisk aspoň nějakých inzerátů.

Dával jsem nedávno na server bazos.cz inzerát. Všechno v pohodě, přišlo mi emailem vyrozumění. Pak mi přišlo ještě jedno vyrozumění, z úplně jiného serveru, z jakéhosi slando.cz. Napsal jsem jim, ať to smažou. Neozvali se.

Jsou to dva dny, co jsem na bazos.cz zadával další inzerát. Šupky hupky, vzápětí jsem se se svým inzerátem ocitl také na Slando.cz. Co o tom píše Radim Smička, provozovatel bazos.cz, na svém pokusném blogu:

Docela mě to štve protože na mé upozornění reagují následujícím způsobem a jak jsem zjistil dnes kopírují inzeráty dál.

Radim tedy o masivním kopírování ví a také si jim stěžoval. Dále uvádí vysvětlení pracovnice Slando.cz, která svádí vinu za zkopírování inzerátu na tajemnou čtvrtou stranu. Aha. Už vidím, jak Fantomas chodí a copypastuje moje inzeráty i s osobními údaji do správných kolonek, potvrzuje za mě souhlas s pravidly a že četl o osobních údajích, totéž dvakrát za sebou v rozmezí měsíce. Na konci pohádky paní uzavírá:

Děkujeme za upozornění. Velmi by nám pomohlo, kdyby nás Vaši uživatelé, kteří si v této záležitosti stěžovali, zkontaktovali. Neboť jen tak, je možné do budoucna této situaci zabránit. (Customer Service Slando.cz, zdroj tentýž jako předchozí citace.)

Což už je drzost nejvyššího kalibru, protože jsem jim už psal před měsícem, stěžoval jsem si a kontaktoval je. Samozřejmě jsem zůstal bez odpovědi.

Teď ještě vysvětlím, proč kopírování inzerátu považuju za krádež. Inzerát je autorské dílo. Nevím teď přesně, komu patří práva, ale když Yuhů napíše inzerát na Bazoš, tak práva patří buďto Yuhůovi, Bazošovi nebo je máme nějak dohromady. To je fuk. Určitě ale nepatří nějakému serveru Slando.

Doplněno po dvou dnech: zavolala mi jakási paní nebo slečna ze Slando (jiná než ta, co odpovídala Radimovi) a ptala se, jestli jsem inzerát č. tolik a tolik vkládal já nebo případně jestli jsem k tomu dal souhlas. Řekl jsem jí, že ne. Vypadalo to, že je nějakým způsobem roztrpčená, ale překvapilo mě, že pravděpodobně neznala tento můj zápis na blog. Jestli si mohu dovolit teorii, tak Slando platí telefonisty (podřízené téhle paní) za to, aby hledali inzeráty, volali původním vkladatelům a po jejich svolení inzeráty překopírovali. Někdo z těch telefonistů je Fantomas, usnadňuje si práci a inzeráty kopíruje bez telefonického ověření. Je to jenom teorie. A to, že server Slando zaměstnává nějakého Fantomase, mu ostudu v mých očích neodpáře. A taky to třeba celé byl jenom zastírací manévr.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.