Yuhůův weblog o webu

4. 2. 2008

Rozhovor s Ondřejem Tomkem

Jak už Ondra Tomek není majitelem Centra, tak může pouštět některé informace, které dříve nemohl. Lupa přinesla velmi zajímavý rozhovor, který se mi líbí také kvůli tomu, že odpovídá mému vidění věcí. Například se zmiňuje, že Centrum uvažovalo o odkupu Atlasu v řádu desítek miliónů, což je podle mě cena, kterou Atlas v té době měl (v roce 2004 jsem to odhadoval na 40 MKč). Ondra Tomek dále říká:

Základní problém je ten, že jsme se v roce 2003 příliš rozkročili. Tehdy jsme měli 80 procent programátorů. Dnes jich zdaleka není tolik a podle mě je úspěch na Internetu z velké části daný dobře vedenými programátory.

To s tím rozkročením jsem negativně vnímal zevnitř i u Seznamu a to o programátorech by se mělo tesat do kamene. Sám už chci asi rok blognout, že základ úspěchu internetového projektu tvoří programátoři (příkladem budiž Google), akorát mi to přišlo jako příliš stručná myšlenka.

Podle mě Centrum skutečně mohlo Seznam v období 2002 až 2003 převálcovat -- jak se v článku uvádí -- a dodnes je mi záhadou, proč se do toho nepustilo. Kromě přílišného rozkročení si nechalo utéct příležitost ve hledání. Centrum už tou dobou totiž mělo vyvinutý fulltextový vyhledávač v přibližně stejné kvalitě, jako funguje Morfeo dnes. Kdyby ho tehdy nasadili jako hlavní vyhledávávní (tedy v situaci, kdy Seznam bude ještě dva roky pouze prohledávat svůj katalog), byly by dnes pozice českých vyhledávačů o mnoho vyrovnanější, ne-li převrácené.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.