Yuhůův weblog o webu

27. 9. 2008

Proč je přístupný web drahý

Přístupný web je dražší než web nepřístupný, protože od tvůrce webu vyžaduje vzdělání navíc. Tímto reaguju na přednášku Davida Špinara, ve které na slajdu 4 tvrdí, že vyšší náklady na přístupný web jsou mýtem. Říká:

Pryč s webdeveloperskými mýty!
"Přístupný web je dražší, udělejme z něj položku v ceníku."
"Přístupný web je ošklivější, nenechme se omezovat v kreativitě."

To jsou tedy podle Davida mýty vhodné k vymýcení. Proč to podle mě nejsou mýty:

Webdesigneři chápající správně přístupnost nepadají učení z nebe. Pracovníci poučení o přístupnosti jsou (hlavně implicitně) dražší než patlalové používající Word a jeho funkci Uložit jako HTML. Mějme modelovou situaci, kdy část stránek dodá někdo jiný ve zpatlalé a nepřístupné podobě. Potom převedení takové patlaniny na přístupný web stojí čas a práci někoho poučeného. Kdyby se na web vyvěsila wordovská patlanina, taky by to fungovalo, akorát by to bylo bez nákladů na přístupnost.

Podobně se kreativec, který rád dělá divoké věci, musí naučit trochu jinak přemýšlet. To stojí náklady v tom smyslu, že musí obětovat svou divokost, která je klientem vyžadována.

Další argument zazněl přímo v té přednášce z publika. Psaní dlouhých popisků obrázků je drahá věc. Ono už i psaní altů u stránek, které obsahují více obrázků je dost pracné. Osobně na svých cestovatelských stránkách nepoužívám alty už bratru tři roky. Je to kvůli tomu, že na psaní altů nemám žádný pohodlný nástroj, čas ani náladu. (Nástroj, čas a nálada jsou "peníze".) Zajímalo mě, jestli si někdo bude stěžovat, že mi chybí alty u obrázků. Nestěžoval si. Neříkám, abyste prasili stejně jako já, ale dávám to jako úvahu k zamyšlení. Žádná stížnost na chybějící alty. Jiné stížnosti dostávám. Alty tedy lidé postrádají relativně méně než jiné chyby.

Takže pokud děláte webdesign, klidně si přístupnost započítejte do ceníku. Stejně jako SEO -- to si taky klidně dejte do ceníku. Vzdělání totiž něco stojí. David Špinar si ostatně na přístupnosti buduje celý byznys, takže proč mu nechávat monopol.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.