Yuhůův weblog o webu

29. 4. 2009

Důležitost bílého místa

Na bílé místo člověk kliká, když chce do okna dostat focus. Stránky, které mají bílého místa málo, znepříjemňují svým uživatelům život.

Focus je potřeba do stránky přenést docela často při práci s více okny (což je dost často). Bez focusu stránka neroluje kolečkem (některé ovladače myší to umějí, ale těch je málo) a nejde s ní pracovat. Zjistil jsem, že kliknutím na něco, co vypadá jako bílé místo, přenáším do okna focus nejenom já, ale i lidé v mém okolí.

Když není na stránce patrné žádné bílé místo (nebo aspoň šedé místo, černé místo nebo něco, co vypadá fakt neaktivně), musí se pro přenesení focusu do okna kliknout na řádek s titulkem, na status bar nebo na šoupátko na posuvníku. To jsou jediná místa, jejichž kliknutím se nic nezpůsobí. Ale jejich trefení očima a myší ode mě vyžaduje mnohem větší pozornost než kliknutí na bílé místo ve stránce.

Na bílé místo klikám také v případě, kdy chci zrušit výběr. Nebo tam klikám pravým, když chci vyvolat kontextové menu celé stránky a nikoli menu nějakého objektu.

Proč to píšu. Jsou dvě zla:

  1. Když na stránce není nic, co by vypadalo jako neaktivní plocha. Pak není kam kliknout, aby se přitom něco nestalo.
  2. Když po kliknutí na něco, co vypadá jako bílé místo, se něco stane. Třeba se proklikne nějaký neviditelný odkaz či reklama.

Když už musíte zahustit obsah tak, že stránka vypadá jako čerstvě otevřená konzerva sardinek, takže se musí klikat do textu, tak aspoň podtrhávejte odkazy, ať je jasné, že ten černý text nikam neproklikne. A neměňte defaultní kurzory.

Když už musíte udělat odkaz z něčeho, co vypadá jako bílé místo, tak aspoň na přejetí myší změňte barvu nebo něco. Ne každý má chuť pořád hlídat, jestli se mu z ukazatele myši náhodou nestala ručička. Tolik moralizování pro dnešní den.

Trochu to souvisí s mým šest let starým článkem jak čtu myší.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.