Yuhůův weblog o webu

22. 5. 2009

Jak trvalé jsou trvalé odkazy

Odkazy jsou málo trvalé. Možná proto se už tak málo spontánně odkazuje. Získávání přirozených odkazů může pomoci důvěra v trvalost odkazů na daném webu.

1) Jsou některé weby, kam odkazovat skoro nemá cenu. Uplyne týden a z odkazované stránky je 404ka. Otrava. Jsou to hlavně inzertní servery, ale i různé hurá stránky.

2) Pak jsou jiné weby, hlavně blogy. Na každý příspěvek sice mají tak zvaný trvalý odkaz, ale zkuste si prokliknout za dva tři roky. Za pět let. Dost jich funguje, ale dost často nefungují. Ačkoli se původně pyšnily textem "trvalý odkaz" (nebo podobným), skutek utek. Jasně že nic netrvá navěky, ale už po pár letech?

3) A jsou weby, kam se dá odkazovat do aleluja a bude to stále fungovat. Příkladem je Wikipedia. Tam je radost odkazovat. Těžko ale říct, jak poznat, jestli za pár let web bude fungovat. Pro mě z toho plyne poučení, že bych měl své čtenáře (potenciální odkazovače) nějak přesvědčit, že moje odkazy jsou fakt trvalé. Jenomže jak? Budou mi věřit?

To je pro dnešek, moji milí čtenáři, skoro vše. Zbytek článku už je jenom takový dodatek. Udělal jsem si malou velmi nepřesnou statistiku archivů svého blogu z roku 2003. Pojem "trvalý odkaz" byl tehdy velmi populární. Ale:

Tolik pro ilustraci poměru. Teď jak mohou ztracené odkazy vypadat, shrnuto podle HTTP odpovědí:

S výjimkou posledích dvou (DNS erroru a normální 404ky) jsou to všechno dost problematické stavy, které autorovi webu velmi znesnadňují automatickou kontrolu odkazů.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.