Yuhůův weblog o webu

6. 9. 2010

Stav rozšíření prohlížečů

Jenom rekapitulace po delší době. Přibližně stejné rozšíření u českých uživatelů mají prohlížeče na jádře Gecko (tedy většinou Firefox) a Internet Explorer. Drží se na 41 procentech. 12 procent má Webkit tažený zřejmě Chromem. Na šesti procentech se drží Opera. Vyplývá to z mého oblíbeného grafu prohlížečů na Toplistu.

Zajímavé je, že Opera i Gecko (Firefox) se drží celý rok na přibližně stejné úrovni. Zatímco předchozí roky to vypadalo tak, že Internet Explorer ztrácel na úkor Firefoxu, který rostl, v letošním roce 2010 Internet Explorer ztrácí na úkor Google Chrome. Není to samozřejmě tak jednoduché, že by uživatelé Exploreru přecházeli jenom na Chrome. Spíše hádám, že množství uživatelů, kteří na Firefox přejdou z Exploreru, je přibližně rovný množství uživatelů, kteří přejdou z Firefoxu na Chrome.

Ballot screen, tedy povinná výzva uživatelům k výběru prohlížeče, která se začala objevovat po aktualizacích v březnu a dubnu, se podle mého názoru na trendech rozšíření nijak neprojevila. Aspoň v toplisťáckých grafech se nedá rozpoznat.

V případě rozšíření Internet Exploreru verze 8 je vidět to, co bylo vidět už v předchozích letech v případě růstu IE 7. Osmička roste, ale pouze na úkor svých předchozích verzí, tedy na úkor IE 7 a IE 6. Pravděpodobně většinou díky automatickým aktualizacím a výměně hardwaru (Windows sedmičky nabraly za rok 20 procent). Zaplať pámbů, že šestka mizí, má už jenom 4 procenta a lze ji začít ignorovat. V praxi to znamená, že můžeme používat poloprůhledná PNG, min-width, max-width a další radosti, které IE sedmička zvládá.

(Odkazované grafy Toplistu agregují návštěvy uživatelů z českých IP adres na české stránky, které v sobě mají počitadlo Toplist. Aktivnější uživatelé jsou tedy započítáváni častěji než málo aktivní.)

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.