Yuhůův weblog o webu

3. 11. 2010

Expression Web 4 versus FrontPage

Vyzkoušel jsem program Expression Web 4 od Microsoftu. Je hodně podobný programu Frontpage, který dobře znám. FrontPage už se nevyvíjí (od roku 2003) a Expression Web je považován za nástupce FrontPage: v podstatě je to tentýž program s jiným jménem. EW stojí asi 2 nebo 3 tisíce (podle toho, kde se kupuje) a k dispozici je 60denní trial verze. Expression Web si nekoupím, protože mi nepřináší nic, co bych potřeboval a co by FrontPage neuměl.

Obecné výhody Expression Webu:

Obecné nevýhody Expression Web:

Výhody pro uživatele FrontPage:

Nevýhody pro zkušené uživatele FrontPage

  • Zobrazení Náhled (Preview) bylo odstraněno a přeneseno do aplikace SuperPreview, která je sice skvělá na přesné porovnání pixelů, ale moc humpolácká na běžné psaní. Chci kouknout a vidět, teď nemůžu.
  • Vyhledávání v kódu se musí explicitně zapnout, nestačí přejít do zobrazení kódu a dát CTRL+F.
  • Chybí pravopisná kontrola v češtině.
  • Hlavní nevýhodou ovšem je, že Expression Web oproti FrontPage nepřináší nic zásadně nového. Na celém vývoji FrontPage od verze 97 je postupné odumírání původní geniální myšlenky, která se zakládala na psaní celého webu (sajty), nikoli pouze na editování nějakých HTML souborů, jak to dělají ostatní editory. Opouštění myšlenky je například vidět na tom, že Expression Web z FrontPage odstranil zobrazení Navigace, namísto aby ho dodělal. Nebo zobrazní složek s přidáváním poznámek a jejich následného použití v kódu, se už taky nepodporuje.

    Expression Web 4 si nekoupím, protože už mám FrontPage. Pokud ale chcete dělat pár jednoduchých webů a nechcete se mořit s PHPkem nebo se studováním všech HTML a CSS značek, nebo třeba jenom sháníte dobrý off-line HTML editor, tak je to rozhodně dobrá volba.

    trvalý odkaz

    Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.