Yuhůův weblog o webu

v úterý 18. května 2004

Pohádka o nektaru

Na louce rozkvetla spousta kytiček. Na kvítky usedaly včeličky a pily nektar. Přitom nožičkami zavadily o tyčinky, nevědomky sbíraly pyl a roznášely jej na jiné květy.

Druhého dne vykvetla i kytička Soběslava. Oblékla si růžovou halenku elegantního střihu, nainstalovala si datový projektor a rozdala prospekty. "Našim podnikatelským záměrem," vysvětlovala ohromeným sousedním kytičkám, "bude přilákat co nejvíce včel. Ale pozor -- nebudeme vyrábět žádný zastaralý nektar, a tak podstatně ušetříme náklady. Ty investujeme do vzhledu květu. Budeme tak moderní, že přiletí všechny včely a nakonec budeme opylovat celou louku."

Když na krásnou kytičku Soběslavu přilétla první včelka, hodně ji překvapilo, že nenalezla žádný nektar. Kamarádkám včelilčkám pak řekla: "Tam na tu pyšnou kytičku nelétejte, tam není žádný nektar!" A tak na kytičku Soběslavu postupně včeličky přestaly létat a Soběslava byla bez sexu.

Šel kolem slavný kouzelník v šedém plášti. "Kouzelníku," řekla Soběslava, "udělej kouzlo, aby na mě létaly včeličky, aniž bych musela vyrábět nektar!" Kouzelník si rozpačitě posunul vysoký modrý klobouk, než odpověděl: "Takové kouzlo, půvabná kytičko, neexistuje. Včelky nejsou padlé na hlavu. Můžeš tak maximálně zkusit opylování větrem. Nebo samosnubnost."

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Dušan Janovský, janovsky@gmail.com