Yuhůův weblog o webu

5. 12. 2007

Když je slabé připojení

Většina internetových stránek je udělána blbě, pokud jde o shovívavost s uživateli s velmi pomalým připojením. Mám teď pár dnů dost problémy a při používání webu prskám a nadávám.

Možná to znáte ještě z dob, kdy jsme se připojovali pomalým dial-upem nebo přes GPRS. Při pomalém nebo nekvalitním připojení se počítá každých pár bajtů. Před lety, v době tabulkových designů, to znamenalo čekat a čekat. Stránky byly prostě blbě udělané. Myslel jsem si, že se to zlepšilo. Zlepšilo, ale ne o moc. Něco se i zhoršilo. Od doby, kdy jsem naposled významně používal pomalé připojení, nastaly pro pomalu připojené uživatele tyto problémy:

Pár let teď už žiju v takovém jako uspokojení, jak se Internet pro uživatele zrychluje, což dovoluje na stránkách víc kouzlit. Ale když teď přemýšlím, na jakém základě se domnívám, že většina uživatelů má rychlé připojení, tak vlastně vůbec nevím. Jakékoli měření rychlosti uživatelů na samotném webu pozbývá smyslu, protože je jasné, že uživatelé s rychlým připojením vygenerují mnohem víc návštěv, než odpovídá jejich podílu v připojené populaci. Kolik asi je lidí, kterým wifi laguje podobně jako teď mně nebo jsou připojeni opravdu pomalu? Možná jich je víc než dříve!

Poučení:

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.