Yuhůův weblog o webu

30. 4. 2010

Pár odkazů na pohodlné čtení

Rád čtu mobilní verze zpravodajství na normánlím počítači.

Při čtení mi vadí dlouhé řádky a malé písmo. Rád si čtu na webu zpravodajství a mám na nich s dlouhými řádky a malým písmem problémy. Dříve jsem si zvětšoval písmo. Pohoda. Kodéři ale začali stránky navrhovat na pevnou šířku a moderní prohlížeče začaly zvětšovat celou stránku zoomem. Dříve šlo myslím nastavit, aby se zvětšovalo jenom písmo, teď už to nastavit neumím. Takže písmo se sice zvětší, ale zároveň se i roztáhnou řádky, což nutí scrollovat zprava doleva (což je strašná věc). Paradoxně nejlépe se čtou zvětšené některé stránky s tabulkovým designem (např. Dfens).

Ačkoli jsem se snažil různé prohlížeče přemluvit, aby mi sloupec s textem zužovaly, nebyl jsem úspěšný. Asi nejlépe se s tím popere Opera s tlačítkem "přizpůsobit šířce", ale taky se dost cuká. Ani uživatelské styly problém neřeší (to bývalo řečí, že přesně na tohle jsou určené), protože univerzální styly stránky rozpadají k nepoznání a specializované styly (s classami používanými jen na tom kterém webu) jsou zase velmi pracné na vytváření. Úzký čitelný sloupec mají jenom Novinky, ale nechce se mi zůstávat jenom u nich. Často tedy na čtení zpráv používám Word, do kterého si texty zpráv kopíruju a zvětšuju.

Než mě napadlo číst mobilní verze. Nyní čtu tyto: m.lidovky.cz, m.ihned.cz, m.idnes.cz, m.novinky.cz m.tyden.cz m.aktualne.centrum.cz

Zúžím si okno prohlížeče, zvětším písmo na bratru 28px a jde to číst krásně. Je to milé, jako za starých časů: logo, text, obrázky, dole proužková reklama a navigace. Hlavní stránky jako jednoduché rozcestníky. Jsou šikovní, ty holky a kluci od mobilů. Teď mi možná budou nadávat, že jim kazím statistiku přístupy z normálních počítačů.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.