Yuhůův weblog o webu

13. 7. 2007

Co jsem dělal v Seznamu

Zaváděl jsem Sklik a staral jsem se o fulltext. Od května 2007 už v Seznamu jako zaměstnanec zase nedělám, jenom pravidelné konzultace. Nerad sem píšu sám o sobě, ale myslím, že jednou dvakrát do roka se to smí. Zkusím ty dva své projekty shrnout a taky vysvětlit, jak Seznam.cz chápu, protože si myslím, že byste to měli vědět, pokud mě čtete pravidelněji. Nebudu stručný, lituju.

Už loni na začátku svého pracovního poměru v Seznamu ve funkci projektového manažera jsem Pavlovi Zimovi říkal, že tu budu jenom přibližně rok, protože nerad pracuju moc pravidelně. Když jsem pak teď v zimě rekapituloval svou činnost, uvědomil jsem si, že mi produktový ani projektový management moc nejde a že bude správnější to opravdu zabalit a nezaclánět schopnějším. Že jsem z pracovního poměru odešel, neznamená, že bych si na něco mohl stěžovat, vlastně naopak. Raději to napíšu na plnou hubu: mám Seznam dost rád. Taky mám rád ty dva projekty. Jsem ale poněkud nestabilní a náladová osoba a nechci, aby něco tak důležitého záviselo převážně na mně.

Přečtěte si také: Vracím se do Seznamu, psáno loni koncem ledna.

Sklik

Sklik mě neskutečně bavil. Hlavně ta prostřední fáze, kdy se spouštěl a odtajnil, loni touhle dobou. Jak většinou víte, moji milí čtenáři, Sklik programuje a provozuje Jyxo (na seznamáckém hardwaru). Seznamem je tedy Sklik outsourcován. To dost omezilo moji roli. V první fázi jsem pouze hledal a vybíral partnera pro outsourcing, pak jsem formuloval naše priority vývoje a nakonec jsem stavěl tým administrátorů obsahu, který se o Sklik měl na straně Seznamu starat. Sice by mě moc bavilo to navrhovat a tlachat do vývoje, ale muselo se to stihnout rychle a pokud možno bez interních programátorů. Takže nakonec programovalo Jyxo. Mým úkolem bylo jenom rozhodovat o tom, kam přesně ten vlak pojede, na kolejích ho drželi a dopředu hnali jiní. Abych měl pocit, že dělám něco skutečného, aspoň jsem napsal texty do rozhraní a nápovědu Skliku, kterou jsem považoval za důležitou. Udělal jsem několik nesprávných časových odhadů ohledně data spuštění Skliku a podcenil jsem nábor administrátorů, takže jsem několik týdnů po spuštění po nocích oklikával inzeráty a simuloval emailovou podporu. Zkušenost cenná, ale se školeními a dalšími povinnostmi se to stíhalo blbě, takže mi z toho pak začalo hrabat (zachránil mě Robert, potom Ferda a ostatní, kteří administraci přebrali).

Výsledek projektu se mi líbil, moje role v tom ovšem byla trochu zmatená. Nedostatek systémovosti jsem řešil nadšením a chyby v komunikaci žehlil úsměvem. Utěšuju se tím, že jsem aspoň věděl, kam to mám vést, a tím, že někdo jiný by to mohl přivést jinam, případně hodně jinam (případně nedovést nikam). Na podzim mi z práce na Skliku už hráblo úplně a jsem šťastný, že moji roli manažera ke konci roku převzal Jirka Chomát, který také ví, kudy dál. Spolupráce s Jyxem byla bezproblémová, až hladká. O Skliku by se dalo napsat mnohem víc, což někdy udělám. Nerad píšu o vlastních projektech, ale teď už to "můj" projekt není.

Fulltext

Sám pro sebe jsem si na fulltextu dal za úkol převést ho ze stavu TARFU do stavu SNAFU a nedopustit přitom FUBAR. Že se to povedlo, tak to zase bylo díky někomu jinému, totiž díky programátorskému týmu. Nechtějte po mně prosím, abych veřejně kvalitu fulltextového hledání na Seznamu hodnotil. (Připustit, že je dobrá, je proti logice sebereflexe. Z principu neprohlásím ani opak.) Význam Seznamu na poli českých vyhledávačů se z dlouhodobého hlediska nesnižuje, naopak se spíše zvyšuje, i když třeba před čtyřmi lety bych na to při pohledu na kvalitu Google moc nevsadil. Podle historických dat od začátku desetiletí do roku 2004 se mi zdálo, že čeští uživatelé jsou v používání vyhledávačů překvapivě loajální. Předpokládal jsem loni, že budou loajální i nadále (a další vývoj to potvrdil), což znamená povinnost to hledání vylepšovat, protože na tom prostě spousta Čechů hledá a chce nacházet. Tak jsem do toho šel i na plný úvazek. Je to na jednu stranu príma odpovědnost, ale často mě to v podobě mlýnského kamene na krku budí ze spaní. Rád se o tuhle lahůdku podělím s někým dalším.

Nejvzácnější zdroj jsou programátoři (a pár let ještě budou). Když je soupis budoucích úkolů dlouhý jak Lovosice, je těžké stanovovat priority. Při vývoji vyhledávání, kde už musí nastoupit umělá inteligence (v jistém smyslu toho termínu), jde navíc o doslova vědeckou činnost. Na to ale není moc času a válka o vyhledávání běží na mnoha frontách. Jednak to musí hledat, musí to být chytré, nesmí to lehnout, musí to být rychlé, umět trochu česky, sbírat další a další dokumenty, nesmí to jít snadno oblbnout a tak dále. Jak ten záběr je široký, tak jde vývoj dopředu zdánlivě pomalu, i když ve skutečnosti to je docela hukot. Přitom každá chybně vymyšlená komponenta nebo algoritmus, který se implementuje špatně nebo zbytečně, znamená obrovské náklady příležitosti. V minulosti bylo programátorů málo, teď je to trošku lepší, ale další chytré mozky se na fulltextu určitě výborně zabaví. Mám radost z toho, že se kolem mě vytvořila buňka fulltextových administrátorů, kteří (ač moc neprogramují) část té nutné vědecké činnosti dělají za programátory, když místo nich prošlapávají desítky slepých uliček, přičemž občas najdou nějakou perlu. Skoro nikdo z firmy ještě neví, že tak vzniká pravděpodobný zárodek Laboratoří Seznamu :-). Ještě tam bude veliká zábava, doufám i pro mě.

Během posledního většího projektu se myslím jasně ukázalo, že mi projektový management opravdu nejde a že to vlastně celé manažuje Štěpán, kterého to navíc i baví. Ačkoli si to málokdo uvědomoval, přesunul jsem se do role maskota a poradce. Je to hezká role, ale nemusím tam kvůli ní jezdit tak často. Navíc maskotem už je na Seznamu ten sladký psík.

Tlachy o Seznamu na závěr

Jako zase není pravda, že bych tam nic nedělal a že by si toho nikdo nevšimnul. Jenom jsem předem jasně deklaroval horizont svého působení, takže jsem časem i ztrácel motivaci a byl to můj postoj, ne chyba firmy. Ještě vám, moji milí pozorní čtenáři, řeknu, proč mě v Seznamu baví pracovat. Jednak je tam spousta věcí, které fungují. A když něco nefunguje, tak se to řeší. Třeba dřív byl velký problém personální politika. Lidi občas kvůli tomu i odcházeli ve zlém. Teď je vidět velký pokrok. Nebo loni stěhování -- roky byl problém, že jsme byli "na samotě u lesa" -- a šup, po jednom víkendu jsme najednou přestěhovaní na Anděla a všechno funguje (přitom firma jak kráva). Prostě to jde. Ale je fakt, že neznám celou firmu: třeba jsou tam někde nějací neřešení kostlivci, i když si to fakt nemyslím.

Ty věci, co extrémně fungují, jsou hodně technické. Vývoj a servery a tak. Viděl jsem už pár věcí, ale stabilita a návrh aplikací na Seznamu mě stále udivují. Ona je tam docela velká návštěvnost; běžné systémy, co se jinde používají třeba na diskuse nebo CMS, by ve špičce lehly v horizontu sekund, o hledání nemluvě. Veškerý software je v debianích balíčkách. Nepamatuju si žádné hacknutí. Když občas čtu úvahy, kde se vzala převaha Seznamu na českém internetu, tak si myslím, že pes je zakopán v technice (v hluboké úctě k seznamí konkurenci). Jestli si pamatujete, jak loni vyhořela serverovna, tak do několika hodin většina věcí znovu fungovala, druhý den už skoro všechno. Média a uživatelé měli kecy, přitom to byl prostě zázrak, při tom počtu serverů a služeb. To je ale jenom můj názor, nic víc.

Co si třeba myslím, že je špatně (ale jsem asi sám), je odměňovací politika Seznamu. Jako ono je krásné rozdělovat 15 % zisku (dělá to netriviální statisíce na člověka), ale podle mě by to jednak mělo jít spíš na odměny k projektům a za druhé není dobře zaměstnance přeplácet. Jestli někdo rozumíte ekonomii, blogněte prosím schválně komentovaný graf (rád na to odkážu), jak funguje důchodový efekt v nabídce práce. Kdo jste viděli Ivovu přednášku z Brna (mimochodem výborná, ač dlouhá), tak tam se nějaká sympaťačka na pravém schodišti ptala na nefinanční motivaci, jestli mají vývojáři čas na vlastní projekty (jako je to u Googlu). Ivo jí řekl, že moc ne, že programátorům jde hlavně o peníze, aby si mohli platit hypotéku. A to si právě myslím, že moc není pravda. Jde jim o to, aby mohli dělat výborné programy a vkládat do nich kus sebe. Peníze se hodí, ale nenahradí elegantní kód, který funguje a slouží lidem. V komentářích se prosím držte nastolených témat. Děkuju za pozornost.

Doplněno: Křivku individuání nabídky práce s důchodovým efektem nakreslil do grafu Petr Brádler. Akorát je lepší ignorovat, jak je ten graf vybarvený, to je trochu zavádějící.

Další doplnění: v nefinanční motivaci programátorů se mnou souhlasí Artur Dent.

trvalý odkaz

Yuhůův weblog píše Yuhů Yuhů. Kontakt. Weblog patří pod Jak psát web.